Αλλεργικό άσθμα

Facebooktwitterpinterest
  • Βήχας
  • δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)
  • συριγμός (ήχος σαν σφύριγμα στην αναπνοή που πολλοί περιγράφουν σαν «γατάκια»
  • αίσθημα πίεσης ή βάρους στη μύτη

Αρχικά, τα άτομα με άσθμα μπορεί να παρουσιάσουν αυτά τα συμπτώματα, μόνο όταν κάνουν έντονη άσκηση ή όταν βρεθούν σε κλειστό και μη αεριζόμενο επαρκώς χώρο ή σε παρουσία έντονων οσμών. Ακολούθως όμως τα συμπτώματα αυτά θα εμφανίζονται πιο εύκολα και οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ανεξάρτητα από κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα”, αφού πλέον η νόσος θα έχει εξελιχθεί και θα υπάρχει μια σταθερή αλλεργική φλεγμονή στους βρόγχους.

Είναι σημαντική η κατανόηση της ιδιαιτερότητας της νόσου, όπου τα αλλεργιογόνα δρουν σαν “ αόρατος εχθρός” που ερεθίζει και προκαλεί την αλλεργική φλεγμονή στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να στενεύει η διάμετρος των αεραγωγών. Αεραγωγοί είναι όλο το δίκτυο των βρόγχων και των βροχγιολίων όπου σαν σωλήνες – αγωγοί, μεταφέρουν τον αέρα μέσα σε όλο τον πνεύμονα. Τα αλλεργιογόνα εκτός από την φλεγμονή θα προκαλέσουν και βρογχόσπασμο δηλαδή περαιτέρω στένωση των βρόγχων με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κλινικής εικόνας αφού πλέον ο αέρας δεν θα μπορεί να περάσει και για αυτό ακούμε ένα “σφύριγμα” από τους πνεύμονες που λέγεται συριγμός ( ο κόσμος το λέει και “ γατάκια”). Περαιτέρω στένωση θα προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να φτάσει μέχρι και μην μπορεί ο ασθενής να εκτελέσει βασικές λειτουργίες ενώ παράλληλα ο ασθενής θα έχει και βήχα. Η αλλεργική φλεγμονή είναι που προσδιορίζει και τη χρονιότητα του προβλήματος, ειδικότερα όταν τα αλλεργιογόνα βρίσκονται συνεχώς στο περιβάλλον όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης οπότε και τα συμπτώματα θα είναι ολοετή.

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, την κλινική εξέταση του και με τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • τη χρήση οξυμετρίας που μας δείχνει την περιεκτικότητα του οξυγόνου στον οργανισμό
  • ακτινογραφία θώρακος
  • σπιρομέτρηση που είναι ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής και θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη διάμετρο των βρόγχων και την ύπαρξη βρογχόσπασμου και φλεγμονής που μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αέρα σε όλο το δίκτυο των αεραγωγών
  • σπιρομέτρηση με δοκιμασία κοπώσεως αν θέλουμε να διερευνήσουμε την περίπτωση άσθματος που εμφανίζεται στην άσκηση
  • πρόκληση μαννιτόλης για την επιβεβαίωση παρουσίας άσθματος ή άσθματος στην άσκηση
  • αλλεργικά δερματικά τεστ για την ανεύρεση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου που προκαλεί την αλλεργική φλεγμονή στους βρόγχους
  • μέτρηση ανοσοσφαιρίνης IgE

Η θεραπεία μπορεί να είναι συμπτωματική – ανακουφιστική δηλαδή να χορηγηθούν εισπνεόμενα spray και χάπια που θα ανακουφίσουν αμέσως από τα συμπτώματα ή μπορεί να είναι αιτιολογική με ειδική ανοσοθεραπεία που θεραπεύει το αίτιο που προκαλεί την αλλεργική φλεγμονή στους βρόγχους και είναι η πιο σταθερή θεραπευτική λύση. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ανοσοτροποποίηση που αποσκοπεί στον έλεγχο του άσθματος με δέσμευση της βασικής ανοσοσφαιρίνης IgE της αλλεργίας.

 

Γεώργιος Π. Λούρμπας, ειδικός αλλεργιολόγος ενηλίκων και παιδοαλλεργιολόγος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.