Αλλεργική ρινίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Τα συμπτώματα είναι αυτά που εμφανίζονται και σε ένα κοινό κρυολόγημα και για αυτό αρχικά μερικοί ασθενείς νομίζουν πως είναι κάτι “φυσιολογικό” ή ένα απλό κρύωμα. Η μύτη εμφανίζει υδαρή καταρροή σαν να “τρέχει” νερό ενώ συνυπάρχουν συνεχόμενα φταρνίσματα (πταρμοί). Ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει και βουλωμένη – μπουκωμένη μύτη ενώ μπορεί να έχει και φαγούρα στον ουρανίσκο, στη μύτη ή στο λαιμό.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα του είδους του αλλεργιογόνου που προκαλεί την αλλεργία καθώς και τον βαθμό στον οποίο κανείς είναι αλλεργικός. Αν τα αλλεργιογόνα εμφανίζονται μια συγκεκριμένη εποχή τότε η αλλεργική ρινίτιδα έχει πια εποχική κατανομή. Παράδειγμα είναι η αλλεργία στη γύρη του ανθού της ελιάς ή των γρασιδιών όπου οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα κυρίως την Άνοιξη. Αν η αλλεργία είναι στα ακάρεα της σκόνης τότε τα συμπτώματα μπορεί να είναι όλο το έτος οπότε και η ρινίτιδα να είναι ολοετής.

Τις περισσότερες φορές μια εποχική αλλεργική ρινίτιδα εξελίσσεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου σε ολοετή ρινίτιδα ή ακόμη και σε άσθμα. Ανάλογα με τον βαθμό αλλεργίας, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν από ήπια έως σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα και αυτό μεταφράζεται από το να έχουν απλά 2-3 φταρνίσματα έως όμως και πιο σοβαρές καταστάσεις με διαδοχικά φταρνίσματα – ριπές πταρμών που μπορεί να επηρεάσουν ιδιαίτερα αρνητικά την καθημερινότητα αυτών των ασθενών.

Ο ύπνος, η κοινωνικές σχέσεις, η εργασία ή η παραγωγικότητα – απόδοση στην εργασία ή το σχολείο – πανεπιστήμιο μπορεί να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν την μειωμένη συγκέντρωση που μεταφράζεται σε χαμηλή απόδοση στα μαθήματα – εξετάσεις ή την παραγωγικότητα στην εργασία. Είναι ιδιαίτερα συχνό το πρόβλημα την Άνοιξη όπου και οι μαθητές ή οι φοιτητές έχουν τις εξετάσεις τους.

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού του ασθενούς και τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • την κλινική εξέταση – ενδοσκόπηση της μύτης
  • ρινική ροομέτρηση για τον έλεγχο τυχόν περιορισμού της ροής του αέρα στη μύτη
  • αλλεργικά δερματικά τεστ για την ανεύρεση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου που προκαλεί την αλλεργική φλεγμονή στους βρόγχους
  • μέτρηση ανοσοσφαιρίνης IgE

Η θεραπεία μπορεί να είναι συμπτωματική δηλαδή να ανακουφίζει μόνο τα συμπτώματα με χρήση ρινικών spray ή από του στόματος χάπια. Η αποφυγή του αλλεργιογόνου αφού αυτό έχει πρώτα βρεθεί και αν είναι φυσικά εφικτή η αποφυγή του είναι μια καλή λύση. Για παράδειγμα, κάποιος με αλλεργική ρινίτιδα με αλλεργία στο επιθήλιο – αλλεργιογόνο του σκύλου, μπορεί να αποφύγει τον σκύλο αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο αν δεν θέλει να αποχωριστεί κάποιος το ζώο του ή έχει αλλεργία σε αλλεργιογόνα που δεν μπορεί να αποφύγει όπως τα ακάρεα της σκόνης ή τις γύρεις που υπάρχουν στον αέρα που αναπνέουμε. Στην περίπτωση που η αποφυγή είναι ανέφικτη τότε υπάρχει και η θεραπεία στην ρίζα του προβλήματος δηλαδή στην θεραπεία του αιτίου με ανοσοθεραπεία – απευαισθητοποίηση όπου ο ασθενής θεραπεύεται και μπορεί να “απελευθερώσει” τον ασθενή ώστε να έρχεται σε επαφή με ότι πριν τον πείραζε, χωρίς πρόβλημα και να έχει αιτιολογική θεραπεία με απόλυτα φυσιολογική ζωή.
Η ανοσοθεραπεία είναι και η μόνη λύση στο πρόβλημα της αλλεργίας που έχει σχεδόν μόνιμα αποτελέσματα.

Γεώργιος Π. Λούρμπας, ειδικός αλλεργιολόγος ενηλίκων και παιδοαλλεργιολόγος.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.