Η Κατάθλιψη Στις Γυναίκες Με Ενδομητρίωση Σχετίζεται Με Τον Χρόνιο Πόνο

Facebooktwitterpinterest

Καθοριστικός παράγοντας εμφάνισης κατάθλιψης σε ασθενείς με ενδομητρίωση είναι ο χρόνιος πυελικός πόνος, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των ιατρών για τη φύση αυτής της σχέσης (η οποία είναι αναμφισβήτητα πιο πολύπλοκη από μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος) ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο “Τα συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες με ενδομητρίωση: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση” δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από ενδομητρίωση, μια χρόνια ασθένεια κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.

Η ενδομητρίωση συνδέεται κυρίως με την υπογονιμότητα και τον χρόνιο πυελικό πόνο (πόνο στην κοιλιά, κάτω από τον ομφαλό, έως και τα γεννητικά όργανα), αλλά οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια), έχουν επώδυνο ή ακανόνιστο εμμηνορρυσιακό κύκλο (δυσμηνόρροια), πόνο στο έντερο, ψυχολογικά θέματα και δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

«Συμπτώματα κατάθλιψης έχουν συχνά οι ασθενείς με χρόνιο πόνο. Η  σχέση λοιπόν μεταξύ ενδομητρίωσης και κατάθλιψης ήταν αναμενόμενη» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σε αυτή την ανασκόπηση, οι ερευνητές είχαν δύο στόχους. Πρώτον, να προσδιορίσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και κατάθλιψης. Δεύτερον, να εκτιμηθεί εάν η κατάθλιψη είναι πιο συχνή στις γυναίκες με χρόνιο πυελικό πόνο της ενδομητρίωσης, από ότι στις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση και δεν έχουν πυελικό πόνο, αλλά και στις γυναίκες που έχουν πυελικό πόνο χωρίς να πάσχουν από ενδομητρίωση.

Μία μετα-ανάλυση από 24 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 99.614 γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που έπασχαν από ενδομητρίωση, είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης από εκείνες που δεν έπασχαν από την ασθένεια. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν ακόμη πιο έντονο όταν οι ερευνητές πραγματοποίησαν τον ίδιο τύπο ανάλυσης σε 11 μελέτες (1.070 γυναίκες) συγκρίνοντας υγιείς γυναίκες με εκείνες που πάσχουν από ενδομητρίωση.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση που υπέφεραν από χρόνιο πυελικό πόνο είχαν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης από εκείνες που δεν πονούσαν.

Δεν διαπιστώθηκαν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ των γυναικών με ενδομητρίωση που είχαν χρόνιο πόνο και εκείνων που είχαν χρόνιο πόνο αλλά δεν έπασχαν από ενδομητρίωση (εξαιτίας κάποιας άλλης πάθησης).

“Τα ευρήματα των πολλαπλών μετα-αναλύσεων μας παρέχουν συγκλίνοντα στοιχεία που μας δείχνουν ότι ο χρόνιος πόνος κι όχι η ενδομητρίωση αυτή καθ’ εαυτή είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της κατάθλιψης”, σύμφωνα με τους ερευνητές. “Ως εκ τούτου, συνιστάται η ψυχιατρική εκτίμηση για συμπτώματα κατάθλιψης γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση και κυρίως εκείνων που υποφέρουν από χρόνιο πόνο”.

“Μελέτες που θα γίνουν στο μέλλον για τους παράγοντες που καθορίζουν τη σχέση της ενδομητρίωσης με την κατάθλιψη ελπίζουμε ότι θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των γυναικών με ενδομητρίωση οι οποίες υποφέρουν από πυελικό πόνο”, κατέληξαν οι ερευνητές.

Η γνώμη μου

Στην προσπάθειά μας να παρέχουμε εξατομικευμένη φροντίδα σε ασθενείς με ενδομητρίωση, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος του χρόνιου πυελικού πόνου στην ποιότητα ζωής τους. Οι ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ψυχολογική υποστήριξη και ενδεχομένως και από τη φαρμακευτική θεραπεία της κατάθλιψης.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/30419199/

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.