Θετική η απώλεια βάρους πριν την εξωσωματική!

Facebooktwitterpinterest
Αυξάνει τα ποσοστά γεννήσεων η δραστική μείωση βάρους πριν την εξωσωματική στις παχύσαρκες γυναίκες;
Ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους που έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν πολλά κιλά οι γυναίκες, δεν αυξάνει σημαντικά το ποσοστό γεννήσεων στις περιπτώσεις παχύσαρκων γυναικών που πρόκειται να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την μέχρι τούδε επικρατούσα άποψη ότι η απώλεια βάρους στις παχύσαρκες γυναίκες αυξάνει τα ποσοστά κυήσεων.
Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες αποβολών και επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη στη μητέρα και το έμβρυο.
Η έρευνα έγινε από το 2010 έως το 2016 σε εννέα κλινικές αντιμετώπισης της υπογονιμότητας στη Σουηδία, τη Δανία και την Ισλανδία.
Εξετάστηκαν 962 παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας κάτω των 38 ετών, υποψήφιες για συμμετοχή στην μελέτη.
Από αυτές οι 317 έλαβαν μέρος στην μελέτη και τυχαιοποιήθηκαν οι μισές στην ομάδα που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από αυστηρή δίαιτα και σημαντική απώλεια βάρους και οι άλλες μισές, σε αυτές που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς δίαιτα.
Η δίαιτα που έκαναν οι γυναίκες ξεκινούσε με 12 εβδομάδες διατροφή μόνο με υγρά και πολύ λίγες θερμίδες (880 την ημέρα) και 2-5 εβδομάδες συντήρηση. Οι γυναίκες αυτές είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος 30-35.
Στην ομάδα που έχασε πολλά κιλά πριν από την προσπάθεια εξωσωματικής, το ποσοστό γεννήσεων ήταν 29,6% και στην ομάδα που δεν έκανε δίαιτα πριν από την εξωσωματική, το ποσοστό ήταν 27,5%. Παρότι η διαφορά των ποσοστών γεννήσεων δεν ήταν στατιστικά σημαντική, ίσως αυτό να οφείλεται στο στατιστικά μικρό δείγμα.
Με 160 γυναίκες σε κάθε ομάδα σύγκρισης, ίσως ο αριθμός να μην ήταν επαρκής για να δείξει μία τέτοια στατιστικά σημαντική διαφορά. Επανάληψη αυτής της μελέτης με πολύ υψηλότερο αριθμό ασθενών ίσως να καταδείκνυε μία σημαντική διαφορά στα ποσοστά γεννήσεων.
Επιφυλάξεις προκαλεί το γεγονός ότι η αυστηρή αυτή δίαιτα τόσο κοντά στην προσπάθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές να μην ήταν βιολογικά στο καλύτερο επίπεδο για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης. Εάν όμως είχαν ακολουθήσει μία πιο μακροχρόνια δίαιτα, συνοδευόμενη από σταδιακή απώλεια βάρους, ίσως τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά.
Εξαιρετικά σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι επίσης ότι η ομάδα γυναικών που έχασε πολλά κιλά, είχε πολλαπλάσια ποσοστά αυτόματων κυήσεων. Βλέπουμε λοιπόν άλλη μία μελέτη, που δείχνει ότι η επαναφορά του βάρους στα φυσιολογικά πλαίσια αποκαθιστά τη φυσική γονιμότητα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επαναφορά του δείκτη μάζας σώματος στα φυσιολογικά πλαίσια έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση του κύκλου και την τακτική ωορρηξία.
Η προσωπική μου εμπειρία δείχνει ότι το βάρος παίζει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, αλλά και στην ομαλή εξέλιξή της. Μάλιστα, στη Μεγάλη Βρετανία το εθνικό σύστημα υγείας δεν καλύπτει θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης σε παχύσαρκες γυναίκες, μέχρις ότου το βάρος τους να επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια.
Όταν είναι φυσιολογικός ο δείκτης μάζας σώματος, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής φθάνουν το 50%, ενώ όσο αυξάνεται το βάρος, μειώνονται τα ποσοστά επιτυχίας. Τα δεδομένα αυτά είναι από τη μονάδα μας εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε μία περίοδο δέκα ετών και συμβαδίζουν με τη διεθνή εμπειρία.

Θωμάς Παπαγεωργίου,
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.