Νέο τεστ αποδεικνύεται 100% αποτελεσματικό στην ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Facebooktwitterpinterest

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου δημιούργησαν ένα νέο τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποδείχθηκε ότι είναι 100% αποτελεσματικό όταν δοκιμάστηκε σε 15.744 γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών, οι οποίες έλαβαν μέρος στην έρευνα στον Καναδά.

Οι ερευνητές συνέκριναν το νέο τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου, το οποίο βασίζεται στην επιγενετική, με το τεστ Παπανικολάου και το τεστ για τον ιό HPV και θέλησαν να διαπιστώσουν ποιο ήταν το ποσοστό ακρίβειας πρόβλεψης της ανάπτυξης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως και πέντε χρόνια πριν εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Cancer, το νέο τεστ είχε σαφώς πιο ακριβή αποτελέσματα σε σχέση με το τεστ Παπανικολάου και το τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ενώ ήταν και πιο οικονομικό.

Αυτή είναι μια κολοσσιαία εξέλιξη. Δεν μας κατέπληξε μόνο το γεγονός ότι αυτό το τεστ ανιχνεύει τόσο επιτυχώς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιοποιώντας δεδομένα ασθενών σε κλινική έρευνα αποδεικνύεται ο βασικός ρόλος της επιγενετικής στην ανάπτυξη ενός συμπαγούς καρκίνου“, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Attila Lorincz.

Σε αντίθεση με τον έλεγχο των βάσεων στον ίδιο τον γενετικό κώδικα του DNA που είναι ενδεικτικοί του ιού HPV, το νέο τεστ ελέγχει τους φυσικούς χημικούς δείκτες που εμφανίζονται πάνω στο DNA, συνθέτοντας το “επιγενετικό προφίλ” του και καθορίζουν ποιά γονίδια εκφράζονται και και ποια όχι.

O Dr. Lorincz προσθέτει ότι σε αντίθεση με ό, τι πρεσβεύει η πλειονότητα των ερευνητών, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία ότι η επιγενετική και όχι οι μεταλλάξεις του DNA είναι η κινητήριος δύναμη σε ένα ευρύ φάσμα πρώιμων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη, του εντέρου και του στοματοφαρυγγικού.

Η εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γίνεται συνήθως μέσω του τεστ Pap, το οποίο περιλαμβάνει τη συλλογή, τη χρώση και την μικροσκοπική εξέταση κυττάρων από τον τράχηλο. Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει περίπου το 50% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Μια πολύ πιο ακριβής μέθοδος ελέγχου του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει το τεστ για την παρουσία DNA του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) της πρωταρχικής, αλλά έμμεσης αιτίας καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ HPV όμως, προσδιορίζει μόνο εάν οι γυναίκες έχουν μολυνθεί ή όχι από έναν τύπο HPV που προκαλεί καρκίνο και δεν δείχνει εάν κινδυνεύουν πραγματικά να πάθουν καρκίνο. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία χωρίς λόγο στις περισσότερες γυναίκες που έχουν μεν μολυνθεί από τον HPV και έχουν θετικό αποτέλεσμα, αλλά τελικά δεν πρόκειται να αναπτύξουν την ασθένεια.

Το νέο τεστ ανίχνευσε το 100% των οκτώ διηθητικών καρκίνων του τραχήλου της μήτρας που αναπτύχθηκαν στις 15.744 γυναίκες κατά τη διάρκεια της έρευνας. Το τεστ Παπανικολάου ανίχνευσε μόνο το 25% των καρκίνων και η εξέταση HPV ανίχνευσε το 50%.

Ήταν έκπληξη για εμάς πόσο τέλεια μπορεί αυτό το τεστ να ανιχνεύσει και να προβλέψει πρόωρους καρκίνους του τραχήλου χρόνια νωρίτερα, με το 100% των καρκίνων να ανιχνεύονται, συμπεριλαμβανομένων των αδενοκαρκινωμάτων, που είναι ένα είδος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί“, είπε ο Dr Lorincz.

Η μελέτη εξέτασε επίσης 257 γυναίκες που είχαν HPV και επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικά ανάμεσα στις γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μεγάλη αυτή μελέτη. Το νέο τεστ ανίχνευσε το 93% των προκαρκινικών βλαβών σε αυτές τις γυναίκες, σε σύγκριση με το 86% που ανιχνεύθηκε χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό των τεστ Παπανικολάου και HPV, ενώ το 61% ανιχνεύθηκε όταν χρησιμοποιήθηκε μόνο το τεστ Pap ή μόνον το τεστ του HPV.

Πηγή/image credit: https://www.qmul.ac.uk/

https://onlinelibrary.wiley.com

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.