Όγκοι Δέρματος

Facebooktwitterpinterest

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της πλαστικής χειρουργικής αποτελούν οι διάφοροι όγκοι που εμφανίζονται στο δέρμα, είτε αυτοί είναι καλοήθεις είτε κακοήθεις.
Είναι με σιγουριά οι συχνότεροι όγκοι στον άνθρωπο. Η αιτιολογία τους ποικίλλει πολύ, όσο και η εμφάνιση τους.
Η αντιμετώπιση τους είναι σχεδόν πάντα η αφαίρεση τους και η ιστολογική εξέταση του αφαιρεθέντος υλικού.

Η αυξημένη επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας τα τελευταία χρόνια, λόγω των σοβαρών κλιματολογικών αλλαγών, έχει δυστυχώς αυξήσει την συχνότητα εμφάνισης των κακοηθών όγκων του δέρματος στον άνθρωπο.
Μεγάλη προσπάθεια έχει αναληφθεί από επιστημονικές εταιρείες για την ενημέρωση του κοινού με σκοπό την προφύλαξη από τον ήλιο που αποτελεί την βασικότερη αιτία εμφάνισης αυτών των όγκων.
Το μελάνωμα,τα ακανθοκυτταρικά και τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα ειναι οι συχνότερα εμφανιζόμενοι όγκοι του δέρματος. Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και η άμεση αντιμετώπιση του, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της χειρουργικής ογκολογίας του δέρματος και σώζουν ανθρώπινες ζωές.
Η αλλαγή της συμπεριφοράς μιας βλάβης του δέρματος (αιμορραγία, αλλαγή χρώματος, φαγούρα-κνησμός, αύξηση του μεγέθους) πρέπει να βάζουν σε υποψία τον καθένα μας και να επισκέπτεται άμεσα τον πλαστικό χειρουργό.
Τα πρώιμα αυτά συμπτώματα μπορούν να σώσουν μια ζωή και να μην επιτρέψουν την εξάπλωση της νόσου αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Σπύρος Βλάχος,
Πλαστικός Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.