Όταν το μούδιασμα δεν είναι «αθώο»

Facebooktwitterpinterest

Photo credit:Chiara Cremaschi /
Το μούδιασμα αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ως σύμπτωμα, στο οποίο ωστόσο τις περισσότερες φορές δεν του δίνεται η απαραίτητη σημασία. Αρκετοί συχνά το περιγράφουν με διάφορους άλλους τρόπους, όπως τσιμπήματα, σφιξίματα, τραβήγματα, κάψιμο ή ακόμα και σουβλιές.

Ως φαινόμενο μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιων νευρικών βλαβών ή και κακής αιμάτωσης της περιοχής όπου εμφανίζονται. Οι αιτίες ωστόσο που μπορεί να τα προκαλούν είναι πολλές.

Τα μουδιάσματα μπορεί να είναι επιμέρους εκδηλώσεις καταστάσεων που συνδέονται με έντονο στρες, ψυχική φόρτιση και ψυχολογικά σύνδρομα, μπορεί όμως να συνδέονται και με οργανικές παθήσεις όπως νευρολογικές διαταραχές, παθήσεις του κυκλοφορικού, παθολογικά σύνδρομα, καθώς και παθήσεις των οστών που παρακωλύουν την πορεία των νεύρων. Επίσης μπορεί να οφείλονται σε αναιμία ή ενδοκρινολογικές διαταραχές.
Για αυτό το λόγο η ιατρική διερεύνηση του μουδιάσματος είναι αναγκαία σε αρκετές περιπτώσεις.

Το μούδιασμα στο πρόσωπο ή και στα άκρα μπορεί να παρατηρηθεί ύστερα από έκθεση σε υπερβολικό κρύο. Μουδιάσματα όμως που εμφανίζονται παροδικά, ύστερα από έκθεση σε χαμηλό ψύχος, μπορεί να οφείλονται στο σπάνιο σύνδρομο Raynaud, το οποίο επιβάλλει πάντοτε ιατρική διερεύνηση.

Επίσης, όταν το σύμπτωμα είναι έντονο, θα πρέπει να γίνει ιατρική εξέταση για να αποκλειστεί η περίπτωση εξελισσόμενου εγκεφαλικού ή καρδιολογικού επεισοδίου. Εάν το σύμπτωμα εκδηλώνεται στο θώρακα ή στα άνω άκρα, μπορεί να οφείλεται σε εξελισσόμενη πάθηση του μυοκαρδίου. Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια επίσης, που μπορεί να είναι προάγγελος ενός μόνιμου εγκεφαλικού, χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως ζαλάδα, αδυναμία, προβλήματα στην όραση και στην ομιλία, αλλά και μουδιάσματα στο πρόσωπο ή στα άκρα.

Τα μουδιάσματα στα άκρα μπορεί να οφείλονται σε κακή αιμάτωση κάποιου μέλους εξαιτίας στένωσης ή απόφραξης μιας αρτηρίας συνήθως σε αυτά τα σημεία. Επίσης μουδιάσματα στα χέρια μπορεί να σημαίνουν και παθήσεις του μυοσκελετικού, όπως για παράδειγμα αυχενικό σύνδρομο.

Μουδιάσματα εντοπισμένα στον καρπό του χεριού που συνήθως όμως συνοδεύονται και από πόνο μπορεί να προκαλέσει και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μια προοδευτική πάθηση που προκαλείται λόγω συμπίεσης ενός βασικού νεύρου στον καρπό. Η πίεση μπορεί να δημιουργηθεί στο καρπιαίο κανάλι λόγω φλεγμονής και πρηξίματος των τενόντων και των συνδέσμων βλάπτοντας το μεσαίο νεύρο. Τα μουδιάσματα στην περίπτωση αυτή εντοπίζονται ιδιαίτερα στον αντίχειρα, στο δείκτη και στο μεσαίο δάχτυλο.

Μουδιάσματα που κάνουν την εμφάνισή τους κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο του σώματος και διαρκούν από μερικά λεπτά έως και αρκετές ώρες ή και ημέρες, αλλά πάντοτε υποχωρούν χωρίς να αφήνουν κανένα νευρολογικό υπόλειμμα στην περιοχή που παρατηρούνται, οφείλονται συνήθως σε άγχος. Αν τα μουδιάσματα οφείλονται πράγματι σε ψυχολογικά αίτια, τότε η θεραπεία με αγχολυτικά και η ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν.

Τα μουδιάσματα οργανικής αιτιολογίας συνήθως συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα που προβληματίζουν, όπως μειωμένη αισθητικότητα, διαταραχές κινητικότητας του μέλους, πόνο, ζαλάδα, αδυναμία κ.ά.

Ο ειδικός κατά την εξέταση διερευνά εάν υπάρχουν αισθητικές διαταραχές, διαταραχές νευρολογικού τύπου ή τοπικές διαταραχές αιμάτωσης.

Το άτομο θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα τον γιατρό στην περίπτωση που το μούδιασμα σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος επιμένει, καθώς μπορεί να κρύβει πιο σοβαρές καταστάσεις.

 

Άγγελος Κλείτσας,
ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος,

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.