Τρία κρούσματα της γρίπης Η7Ν9 ανθεκτικά σε αντιιικά φάρμακα

Facebooktwitterpinterest

Έχουν μολυνθεί 130 άνθρωποι και από αυτούς υπέκυψαν οι 37

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά σε κλινικές μελέτες την ύπαρξη κρουσμάτων του ιού της γρίπης των πτηνών Η7Ν9 που ήταν ανθεκτικά στα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για αυτές τις περιπτώσεις, όπως το Tamiflu.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet ο ιολόγος Δρ. Ζενγκόνγκ Γιουάνγκ του Ιατρικού Κολεγίου της Σαγκάης που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Φουντάν στην Κίνα και οι συνάδελφοί του περιγράφουν τρεις περιπτώσεις ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον ιό Η7Ν9, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ομάδα των επιστημόνων εξέτασε συνολικά 14 ασθενείς που νοσηλεύονταν στη Σαγκάη και επιβεβαιωμένα έπασχαν από τη γρίπη των πτηνών.

Στους τρεις ασθενείς η θεραπεία με αντιιικά φάρμακα δεν μείωσε το ιικό φορτίο και για το λόγο αυτό οι ιολόγοι υποψιάστηκαν ότι είχαν να κάνουν με κρούσματα ανθεκτικά στα φάρμακα. Η υποψία αυτή επιβεβαιώθηκε από τη γενετική ανάλυση του ιού, καθώς βρέθηκε μια μετάλλαξη που είναι χαρακτηριστική της ανθεκτικότητας στα αντιιικά (την οσελταμιβίρη ή Tamiflu και την περαμιβίρη).

Οι δύο από τους ασθενείς αυτούς πέθαναν.

«Η φαινομενική ευκολία με την οποία εκδηλώθηκε η αντίσταση στα αντιιικά είναι ανησυχητική», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Από τον ιό Η7Ν9 έχουν μολυνθεί 130 άνθρωποι και από αυτούς υπέκυψαν οι 37. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες πάντως δεν έχει καταγραφεί κανένα καινούριο κρούσμα στην Κίνα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.