Δείτε τα αντιοξειδωτικά με… άλλα μάτια!

Facebooktwitterpinterest

Φαίνεται πως, τελικά, οι «τροφές που κάνουν καλό στα μάτια», για τις οποίες μας έλεγαν όταν ήμασταν παιδιά, δεν είναι μύθος! Αυτό υποστηρίζουν έρευνες που αναδεικνύουν την προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών απέναντι στις βλάβες που προκαλεί στα μάτια ο καταρράκτης.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «αντιοξειδωτική υπόθεση», που αφορά τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν από τις οξειδωτικές ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τις πρωτεΐνες του φακού και τις μεμβράνες των κυτταρικών ινών, οδηγώντας στην εμφάνιση καταρράκτη.

Ειδικότερα, τα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, αλλά και άλλα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε, έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες μελέτες για την προστασία που παρέχουν απέναντι στην εμφάνιση καταρράκτη. Τα συγκεκριμένα καροτενοειδή συγκεντρώνονται στους ιστούς του ματιού, συμπεριλαμβανομένου και του φακού, και μπορούν να προστατεύσουν από τον καταρράκτη φιλτράροντας το επιβλαβές μπλε φως μικρού μήκους κύματος μέσω αντιοξειδωτικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζει και μεγάλη μελέτη που έγινε από το 1993 έως το 2004 σε 39.876 γυναίκες επαγγελματίες υγείας, η οποία κατέγραψε σημαντικά αντίστροφη τάση για κίνδυνο καταρράκτη με διαιτητική πρόσληψη λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης Ε.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με υψηλή πρόσληψη λουτεΐνης/ζεαξανθίνης είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, ενώ η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 14%.

Περαιτέρω μελέτες θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση καροτενοειδών και γενικότερα συμπληρωμάτων διατροφής για την πρόληψη του καταρράκτη.

Δρ. Ελευθέριος
Γεωργακόπουλος
Νευροφυσιολόγος
Μοριακός Βιολόγος
Γενετιστής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.