Κουρκουμίνη: Μπαχαρικό σαν χρυσάφι!

Facebooktwitterpinterest

Το χρώμα της παραπέμπει σε… χρυσό και όλα δείχνουν ότι είναι αντίστοιχης αξίας για την υγεία μας! Ο λόγος για την κουρκουμίνη, την κίτρινη χρωστική ουσία στο ινδικό καρύκευμα Turmeric (Curcuma longa), την οποία πλήθος μελετών αναδεικνύει σε πολύ ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα, με αντοφλεγμονώδη δράση, που αποτελεί σημαντικό όπλο κατά πλήθους χρόνιων παθήσεων.

Ειδικότερα, πολλές μελέτες έχουν καταδείξει τη δράση της κουρκουμίνης ως αντιμικροβιακού παράγοντα κατά χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων καρκίνου, διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών, πνευμονικών και νευρολογικών νοσημάτων, αλλά και αυτοάνοσων ασθενειών. Μάλιστα η κουρκουμίνη ενεργεί αποτελεσματικά και σε συνδυασμό με άλλα φυτοχημικά, όπως ρεσβερατρόλη, πιπερίνη, κατεχίνες, κερσετίνη και γενιστεΐνη. Επιπλέον, σε μοριακό επίπεδο εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση μέσω της καταστολής πολυάριθμων κυτταρικών σηματοδοτικών οδών, συμπεριλαμβανομένων των ΝΡ-κΒ, STAT3, Nrf2,ROS και COX-2.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 100 διαφορετικές κλινικές δοκιμές με την κουρκουμίνη, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν σαφώς την ασφάλεια, την ανεκτικότητα και την αποτελεσματικότητά της έναντι διαφόρων χρόνιων ασθενειών στον άνθρωπο. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι αν και σήμερα πια υπάρχουν σχεδόν 9.000 δημοσιεύσεις για την κουρκουμίνη, μέχρι το 1990 υπήρχαν λιγότερες από 100 δημοσιεύσεις γι’ αυτό το φυτοχημικό, παρότι απομονώθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο αιώνες, το 1815, κάτι που σημαίνει ότι περαιτέρω έρευνες μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της κουρκουμίνης κατά των χρόνιων ασθενειών.

 

Δρ. Ελευθέριος
Γεωργακόπουλος
Νευροφυσιολόγος
Μοριακός Βιολόγος
Γενετιστής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.