Ιός του Δυτικού Νείλου ( WNV )

Facebooktwitterpinterest

Η λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι ένα νόσηµα που µεταδίδεται κυρίως από το τσίµπηµα του κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άλογα, άγρια πτηνά), αλλά και τον άνθρωπο.

Ονοµάστηκε έτσι, διότι αναγνωρίστηκε  πρώτη φορά σε μία επαρχία του ∆υτικού Νείλου, στην Ουγκάντα το 1937.

Ο κύριος τρόπος µετάδοσης είναι µέσω τσιµπήµατος µολυσµένου κουνουπιού. Τα κουνούπια µολύνονται από άρρωστα πτηνά.

Σε σχετικά µικρό αριθµό περιπτώσεων έχει αναφερθεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία µετάδοση του ιού από µεταµόσχευση οργάνου, µετάγγιση αίµατος και πιο σπάνια από την µητέρα στο έµβρυο (κάθετη μετάδοση). Ωστόσο, ο  ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο  μέσω κοινωνικής  και σεξουαλικής επαφής.

 

Όσον αφορά τα συμπτώματα, περίπου το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς εκδηλώνουν σοβαρή κλινική εικόνα.

 

  • Ήπια νόσος: Περιλαμβάνει συµπτωµατολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα υποχωρούν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

 

  • Σοβαρή νόσος: Περιλαμβάνει την εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα. Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, αποπροσανατολισµό, τρόµο, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία, παράλυση και κώµα.

 

Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι συνήθως 2-14 ηµέρες, από το τσίμπημα του κουνουπιού, µέχρι την εµφάνιση των συµπτωµάτων, ενώ η διάρκεια της νόσου μπορεί να είναι από ημέρες έως εβδομάδες.

 

Ως προς το θεραπευτικό σκέλος, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις, τα συµπτώµατα περνούν µόνα τους, ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν, χρήζουν υποστηρικτικής θεραπείας με χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών και πιθανή εισαγωγή σε µονάδα εντατικής θεραπείας (Μ.Ε.Θ) για µηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

 

Προς  το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιµο εµβόλιο έναντι του ιού, οπότε απαραίτητη είναι η λήψη προφυλακτικών μέτρων έναντι του ιού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κάθε κρούσμα οφείλει να καταγράφεται και να δηλώνεται μέσω ειδικής φόρμας.

 

 

  • Χρήσιμος κλινικός αλγόριθμος

 

 

Λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου θεωρείται ότι έχει κάθε ασθενής που πληροί τουλάχιστον ένα από τα κλινικά κριτήρια (Α) και ένα από τα εργαστηριακά κριτήρια (Β) :

 

 

Α) Κλινικά Κριτήρια

Οποιοδήποτε άτομο με ένα από τα παρακάτω:

α) Εγκεφαλίτιδα (οξεία διαταραχή επιπέδου συνείδησης με πυρετό),

β) Άσηπτη μηνιγγίτιδα,

γ) Άλλες οξείες κλινικές εκδηλώσεις από το Κεντρικό ή το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (π.χ. παράλυση, πάρεση, σπασμοί, αισθητικές διαταραχές κ.λπ.),

δ) Πυρετός χωρίς κλινικές εκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα και απουσία άλλης πιθανότερης διάγνωσης.

 

Β) Εργαστηριακά κριτήρια

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

α) Απομόνωση ή ανίχνευση του ιού σε αίμα ή ΕΝΥ ή άλλο ιστό (καλλιέργεια ή ανίχνευση γονιδιακού υλικού με τεχνικές PCR),

β) Ανίχνευση στο ΕΝΥ ειδικών αντισωμάτων IgM για τον ιό,

γ) Ανίχνευση στον ορό ενός από τα παρακάτω: – υψηλός τίτλος αντισωμάτων IgM ή – αύξηση τίτλου αντισωμάτων IgG σε διαδοχικά δείγματα ορών (με τήρηση των κατάλληλων εργαστηριακών προδιαγραφών).

 

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ , ECDC

 

 

 

 

 

 

 

Νικόλαος Δ. Καρακούσης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.