Τοποθέτηση (εμφύτευση) stent στην καρωτίδα

Facebooktwitterpinterest

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ένα μικροσκοπικό σωληνάκι που ονομάζεται καθετήρας εισάγεται μέσα στην αρτηρία. Μέσα από τον καθετήρα γίνονται όλοι οι απαραίτητοι χειρισμοί για την τοποθέτηση του stent στο κατάλληλο σημείο. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του stent κάποια μικρά κομμάτια αθηρωματικής πλάκας μπορεί να σπάσουν. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να παρθούν όλα τα μέτρα, ώστε αυτά τα κομμάτια να μην φτάσουν με την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Θα είστε ξύπνιος κατά τη διάρκεια της εξέτασης μιας και ο επεμβατικός καρδιολόγος θα σας μιλάει, ενώ ταυτόχρονα θα ελέγχει και τη νευρολογική λειτουργία των άκρων σας.

Η Επέμβαση

  • Η επέμβαση πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο.
  • Σε αποστειρωμένο περιβάλλον γίνεται τοπική νάρκωση στην περιοχή παρακέντησης (συνήθως ψηλά στο μηρό), όπου θα τοποθετηθεί ένα μικροσκοπικό πλαστικό σωληνάκι μέσα στην αρτηρία.
    Δεν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
  • Μέσα από το μικροσκοπικό αυτό σωληνάκι άλλοι μικροί καθετήρες με διάμετρο 2-2,5 χιλιοστά περίπου (μικρά σωληνάκια σαν μακαρόνι), οδηγούνται ανώδυνα και χωρίς να τους αισθάνεστε στην περιοχή της καρωτίδας.
  • Οι καθετήρες επιτρέπουν τη χορήγηση ακτινοσκιερού υγρού μέσα στις καρωτίδες και τη λήψη εικόνων με τη βοήθεια ακτίνων Χ για την απεικόνιση της στένωσης.

 

 

Τοποθέτηση του Φίλτρου Προστασίας

Το φίλτρο προστασίας είναι μία ειδική συσκευή η οποία επιτρέπει τη συλλογή κομματιών αθηρωματικής πλάκας που μπορεί να σπάσουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Μ’ αυτόν τον τρόπο, εμποδίζουμε την ροή αυτών των υλικών προς τον εγκέφαλο και αποτρέπουμε κάποιο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέσω ενός καθετήρα, γίνεται η τοποθέτηση ενός κλειστού αρχικά φίλτρου αμέσως μετά την περιοχή της στένωσης. Στη συνέχεια, το φίλτρο με ειδική τεχνική ανοίγει και παραμένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Σε περίπτωση που η στένωση είναι πολύ σοβαρή, η αρτηρία πιθανώς να χρειαστεί να διανοιχτεί αρχικά λιγάκι πριν από την τοποθέτηση του φίλτρου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.