Πρωινό στις διακοπές: τι να επιλέξω;

Facebooktwitterpinterest

Καλοκαίρι…. καιρός για διακοπές! Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε εκτός σπιτιού και συνεπώς εκτός καθημερινού προγράμματος. Πολύ συχνά αυτή την εποχή η ερώτηση που δέχομαι στο γραφείο είναι η εξής:
ποια είναι η καλύτερη επιλογή πρωινού κατά τη διάρκεια των διακοπών;
Σίγουρα το πρώτο γεύμα της ημέρας θα πρέπει να είναι πλούσιο από άποψη θρεπτικών συστατικών έτσι ώστε να εφοδιάσει τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται. Ας μη ξεχνάμε ότι στις διακοπές δεν είναι εύκολο να τηρηθούν τα ωράρια των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας κάτι που κάνει το πρωινό ακόμα πιο σημαντικό.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τρόφιμα όπως κέικ, κρουασάν, τυρόπιτες τα οποία περιέχουν μεγάλο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων και δίνουν στον οργανισμό πολλές θερμίδες.
Ταυτόχρονα αν συνδυάσουμε και τις υψηλές θερμοκρασίες η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να προκαλέσει και δυσπεψία.
Προτιμήστε σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσιους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως ψωμί (πολύσπορο ή ολικής άλεσης) ή δημητριακά ολικής άλεσης σε συνδυασμό με μια μερίδα γαλακτοκομικών όπως για παράδειγμα γιαούρτι ή γάλα και 1 φρούτο ή 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο φυσικό χυμό.
Με τον τρόπο αυτό θα έχετε εξασφαλίσει την επάρκεια των θρεπτικών συστατικών για την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του αισθήματος του κορεσμού άλλα και τη ψυχική μας ισορροπία.
Αν οι ενεργειακές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών σας είναι αυξημένες, για παράδειγμα αν κάνετε κάποιο σπορ, ενισχύστε το πρωινό σας γεύμα με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως αυγό, ομελέτα, φέτες γαλοπούλας.
Τέλος, ο καφές θα μας συνοδεύει και στο πρωινό των διακοπών με προσοχή στη ζάχαρη.
Μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη ή stevia.
Άλλωστε ο καφές είναι και μια πηγή ενυδάτωσης κάτι που χρειαζόμαστε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθανασία Παπαλάμπρου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.