MTHFR

Facebooktwitterpinterest

Επίσης γνωστό ως: MTHFR DNA εξέταση
Επιστημονική ονομασία: MTHFR
Γιατί γίνεται αυτή η εξέταση;
Για να αξιολογηθεί η αιτία των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης: μερικές φορές για βοήθεια στον υπολογισμό του κινδύνου ανάπτυξης θρόμβωσης ή πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου (CVD).

Πότε πρέπει να γίνεται αυτή η εξέταση;
Όταν έχετε αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, επίσης μερικές φορές όταν ένας στενός συγγενής έχει πολυμορφισμούς στο MTHFR γονίδιο ή έχει αναπτύξει CVD ή θρόμβωση σε πρώιμη ηλικία

Τι δείγμα χρειάζεται;
Δείγμα αίματος λαμβάνεται από μία φλέβα του χεριού

Χρειάζεται προετοιμασία για την εξέταση;
Καμιά.
Τι προσδιορίζεται;

Το γονίδιο MTHFR δίνει τις οδηγίες για την παραγωγή του ενζύμουτης αναγωγάσης του μεθυλένο-τετραϋδροφυλλικούοξέος (MTHFR). Το ένζυμο αυτό δρα μετατρέποντας μία μορφή του φυλλικού οξέοςσε μια άλλη και αποτελεί μέρος του μηχανισμού παραγωγής από ομοκυστεΐνη μεθειονίνης, ενός σημαντικού δομικού υλικού για πολλές πρωτεΐνες.

Η εξέταση MTHFR ανιχνεύει δύο σχετικά συχνές παραλλαγές στην ακολουθία του DNA(σημειακοί πολυμορφισμοί νουκλεοτιδίων, SNPs, singlenucleotidepolymorphisms) στο του γονιδίου MTHFR: C677T και A1298C.
Αυτά οι πολυμορφισμοί έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές στο ένζυμο οι οποίες συσχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνηςστο αίμα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο (CVD), θρόμβωσηκαι εγκεφαλικό.
Περίπου 10-12% του Βορειοαμερικανικού πληθυσμού είναι ομοζυγώτεςγια το C677T.
Υπάρχει κάποια μεταβλητότητα σε αυτό το ποσοστό αναλόγως της εθνικότητας, με το υψηλότερο ποσοστό σε αυτούς με Μεσογειακή καταγωγή και το χαμηλότερο σε αυτούς με Αφρικανική καταγωγή.

Η παραλλαγή C677T έχει ως αποτέλεσμα μια λιγότερο ενεργή μορφή του ενζύμου MTHFR.
Όταν κάποιος φέρει δύο αντίγραφα της παραλλαγής C677T του γονιδίου MTHFR (ομοζυγώτης) ή ένα αντίγραφο MTHFRC677T και ένα MTHFRA1298C (διπλός ετεροζυγώτης), η μειωμένη ενεργότητα του ενζύμου MTHFR καθυστερεί τον μηχανισμό μετατροπής της ομοκυστεΐνης προς μεθειονίνη και αυτό οδηγεί σε συσσώρευση ομοκυστεΐνης στο αίμα.

Η αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης είναι συχνά ήπια προς μέτρια και διαφέρει από άτομο σε άτομο αναλόγως της ενεργότητας του ενζύμου MTHFR. Η συσσώρευση ομοκυστεΐνης σε έναν άνθρωπο χειροτερεύει όταν έχει ταυτόχρονα ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

Αποτελέσματα από ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο για CVD καθώς κάνουν ζημιά στα τοιχώματα των αγγείων και προάγουν τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας(αθηροσκλήρωση) και θρόμβων (θρόμβωση). Ωστόσο, η άμεση συσχέτιση μεταξύ επιπέδων ομοκυστεΐνης και CVD ή θρομβωτικού κινδύνου δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Για περισσότερα, δείτε το άρθρο για ομοκυστεΐνη.

Πώς συλλέγεται το δείγμα;
Δείγμα αίματος λαμβάνεται από μία φλέβα του χεριού.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για να διασφαλιστεί η ποιότητα του δείγματος;

Όχι δεν απαιτείται καμιά προετοιμασία για την εξέταση.

Πως χρησιμοποιείται;

Η εξέταση για το γονίδιο της αναγωγάσης του μεθυλένο-τετραϋδροφυλλικού οξέος (MTHFR) χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δύο σχετικά συχνών πολυμορφισμών του γονιδίου οι οποίοι συσχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα. Δεν είναι εξέταση ρουτίνας.

Η εξέταση αυτή μερικές φορές ζητείται επακόλουθα ενός αποτελέσματος αυξημένης ομοκυστεΐνηςκαι ενίοτε μαζί με άλλες εξετάσεις εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνουεάν υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου (CVD)ή θρόμβωσης. Μπορεί να ζητηθεί επίσης εάν υπάρχει στενός συγγενής με γνωστές γενετικές παραλλαγές του MTHFR.
Οι πιο συχνές είναι οι MTHFRC677T and A1298C και είναι αυτές που συνήθως ανιχνεύονται στην MTHFRDNA εξέταση. Εάν κάποιος έχει διαφορετικό πολυμορφισμό ή μετάλλαξη στην οικογένεια, τότε η συγκεκριμένη παραλλαγή πρέπει να εξετασθεί.

Η εξέταση MTHFR μπορεί να ζητηθεί μερικές φορές μαζί με άλλες εξετάσεις κληρονομούμενου κινδύνου για θρομβωτικά επεισόδια όπως οι εξετάσεις για μεταλλάξεις του παράγοντα VLeiden ή της προθρομβίνης 20210 οι οποίες βοηθούν στην αξιολόγηση του συνολικού κινδύνου ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα.

Αν και η MTHFR εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διερευνηθεί η αιτία της αυξημένης ομοκυστεΐνης, η αξία της μέτρησης της ομοκυστεΐνης δεν είναι ξεκάθαρη. Ενώ υπάρχουν δεδομένα από ορισμένες μελέτες που υπονοούν ότι τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης συμβάλλουν στον κίνδυνο ανάπτυξης CVD ή/και θρόμβωσης, μια άμεση συσχέτιση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Η εξέταση της ομοκυστεΐνης δεν συνίσταται ακόμη ως εξέταση ρουτίνας καρδιακών δεικτών.
Επιπλέον, η χρήση των επιπέδων ομοκυστεΐνης για την αξιολόγηση του κινδύνου ανάπτυξης CVD, περιφερικής αγγειοπάθειας και εγκεφαλικούείναι υπό αμφισβήτηση αυτή τη στιγμή καθώς αρκετές μελέτες δεν έχουν δείξει όφελος στη μείωση του κινδύνου σε ανθρώπους οι οποίοι ακολούθησαν αγωγή με φυλλικό οξύ και συμπληρώματα βιταμίνης Β και μείωσαν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Πότε ζητείται;

Η εξέταση MTHFR μπορεί να ζητηθεί μερικές φορές όταν κάποιος έχει αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ιδιαίτερα όταν έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό πρώιμης CVD ή θρόμβωσης. Ενίοτε μπορεί να ζητηθεί όταν κάποιος στενός συγγενής φέρει γενετικές παραλλαγές στο γονίδιο MTHFR.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Μόνο ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων αυξημένης ομοκυστεΐνης οφείλονται σε κληρονομούμενη γενετική αιτία. Απ’ αυτές τις περιπτώσεις, η πλειοψηφία οφείλεται στους πολυμορφισμούς MTHFRC677T and A1298C.

Εάν κάποιος έχει δύο αντίγραφα (ομοζυγώτης) του MTHFRC677T ή ένα αντίγραφο C677T και ένα A1298C, τότε είναι πιθανό τα αυξημένα επίπεδα να οφείλονται σε αυτές τις κληρονομούμενες γενετικές παραλλαγές ή ότι συμβάλλουν σε αυτά.

Δύο αντίγραφα του MTHFRA1298C συνήθως δεν συνδέονται με αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Εάν η εξέταση MTHFR αποβεί αρνητική, τότε οι πολυμορφισμοί C677T  and A1298C  δεν ανιχνεύθηκαν και τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης οφείλονται πιθανότερα σε άλλη αιτία. Άλλες πιο σπάνιες MTHFR γενετικές παραλλαγές δεν θα ανιχνευθούν με το συνήθη τρόπο εξέτασης MTHFR.

Οι φορείς γενετικών παραλλαγών ταυτόχρονα στο γονίδιο MTHFR και σε άλλους παράγοντες πήξης, όπως οι μεταλλάξεις Παράγων VLeiden ή PT20210, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης θρομβώσεων.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;

Οι έχοντες αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνηςμπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμης CVDή/και θρόμβωσης, αλλά πολλοί, συμπεριλαμβάνοντας και τους φορείς πολυμορφισμών του γονιδίου MTHFR δεν θα αναπτύξουν ποτέ CVD ή/και θρόμβωση. Ο ρόλος της ομοκυστεΐνης στην αξιολόγηση του καρδιακού κινδύνου είναι ακόμη κάτω από διερεύνηση.

Εκτός των πολυμορφισμών στο γονίδιο MTHFR, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης, όπως ανεπάρκεια στις βιταμίνες Β6, Β12 ή/και στο φυλλικό οξύ: αυτές οι βιταμίνες απαιτούνται για τον μεταβολισμότης ομοκυστεΐνης.

Αναφορικά με τους πολυμορφισμούς του MTHFR, η C677T παραλλαγή έχει ως αποτέλεσμα την υποκατάσταση του αμινοξέος αλανίνη από βαλίνη στην πρωτεϊνική ακολουθία. Η παραλλαγή A1298C έχει ως αποτέλεσμα την υποκατάσταση του αμινοξέος γλουταμινικό οξύ από αλανίνη. Η C677T υποκατάσταση βαλίνης οδηγεί σε λιγότερο ενεργή μορφή του ενζύμου MTHFR.

Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει συσχέτιση των πολυμορφισμών MTHFR και αυξημένου κινδύνου για συγγενείς ανωμαλίες νευρικού σωλήνα, προεκλαμψίακαι ορισμένους καρκίνους, αλλά η εξέταση δεν χρησιμοποιείται κλινικά για αυτές τις καταστάσεις.

Το ένζυμο MTHFR είναι σημαντικό για το μεταβολισμό του φυλλικού οξέος.
Εξαιτίας αυτού, οι φορείς πολυμορφισμών του MTHFRοι οποίοι λαμβάνουν αγωγή η οποία επηρεάζει τον μεταβολισμό του φυλλικού οξέος, όπως η μεθοτρεξάτη, μπορεί να είναι πιο πιθανό να υποστούν τοξικές παρενέργειες του φαρμάκου.
Μια εξέταση MTHFRλοιπόν μπορεί να ζητηθεί για ασθενή υπό αγωγή μεθοτρεξάτης ώστε να ρυθμιστεί η δοσολογία και να μειωθεί η τοξικότητα.

Μεταλλάξεις στο γονίδιο MTHFR αποτελούν σπάνια αιτία ομοκυστινουρίας, μιας πάθησης που οφείλεται σε ελαττωματικό ένζυμο του μεταβολισμού της μεθειονίνης και έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα και στα ούρα καθώς και ποικιλία από επιπλοκές.
Η πιο συνήθης αιτία αυτής της πάθησης είναι η ανεπάρκεια στο ένζυμο β-συνθάση της κυσταθειονίνης (CBS).
Οι MTHFR μεταλλάξεις που προκαλούν ομοκυστινουρία δεν ανιχνεύονται με τη συνήθη εξέταση MTHFR.
1. Ποιος εκτελεί MTHFR εξετάσεις;
Δεν προσφέρεται από κάθε εργαστήριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το δείγμα αίματος θα αποσταλεί σε εργαστήριο αναφοράς.

2. Μπορεί το αποτέλεσμα της εξέτασης MTHFR να αλλάξει;
Όχι, ο καθένας κληρονομεί ένα αντίγραφο του γονιδίουαπό κάθε γονέα και αυτό δεν αλλάζει με το χρόνο.

3. Εάν έχω τους ίδιους MTHFR πολυμορφισμούς με ένα συγγενή μου, γιατί το αποτέλεσμα της εξέτασης της ομοκυστεΐνης διαφέρει σημαντικά;
Ακόμη και σε δύο άτομα με τους ίδιους επακριβώς MTHFR πολυμορφισμούς, οι κίνδυνοι που απορρέουν είναι συχνά διαφορετικοί. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και ανάμεσά τους η ενεργότητα του ενζύμου MTHFR, τα επίπεδα φυλλικού οξέος και η κατάσταση υγείας ενός ατόμου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.