Ήλιος …θάλασσα… και … τ’ αγόρι μου,

Facebooktwitterpinterest

Ήλιος …θάλασσα… και … τ’ αγόρι μου, … έλεγε το γνωστό τραγούδι. Το αντιηλιακό μας λένε οι ειδικοί και μετά ό,τι άλλο θέλουμε! Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αντιηλιακό πρέπει να είναι

    • Σταθερό στο φως
    • Ουδέτερο και μη λιπαρό
    • Μη ερεθιστικό

  • Αποτελεσματικό
  • Μη ξηρό
  • Να έχει μακρά διάρκεια δράσης
  • Να μην αλληλεπιδρά με άλλα χημικά

Χώρα της Μεσογείου η Ελλάδα μας, ζεστή, ηλιόλουστη ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο, μας δίνει χαρά και απόλαυση, αλλά μας δημιουργεί έντονα, την ανάγκη της προφύλαξης. Για να απολαμβάνουμε τον ήλιο της και τις ευεργετικές του ιδιότητες, πρέπει να προφυλασσόμαστε όλο το χρόνο, όταν είμαστε εκτεθειμένοι στις απαλές γεμάτες χάδι, ακτίνες του! Τι σημαίνει όμως προφύλαξη και ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε, ώστε να έχουμε τον ήλιο πάντα φίλο μας και όχι εχθρό;

Τα αντιηλιακά προϊόντα μας προφυλάσσουν από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του ήλιου, οι οποίες μπορεί να είναι είτε άμεσες, όπως είναι το ηλιακό έγκαυμα και η φωτοδερματίτιδα, είτε έμμεσες, όπως είναι η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος. Τι πρέπει να ξέρουμε όμως για τα αντιηλιακά προϊόντα, τι πρέπει να περιέχουν και πως δρουν. Τα αντιηλιακά προϊόντα περιέχουν μόρια, τα οποία είτε απορροφούν, είτε αντανακλούν ή διαχέουν την ηλιακή ακτινοβολία: και την UVB (το υπεριώδες φως μακρού μήκους κύματος) και την UVA (υπεριώδες φως βραχέος μήκους κύματος) και προστατεύουν έτσι την επιδερμίδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αντιηλιακό πρέπει να έχει 12 ιδιότητες: Να είναι σταθερό στο φως, ουδέτερο, μη λιπαρό, μη ερεθιστικό, μη απολιπαντικό, μη ξηρό, άοσμο, αποτελεσματικό, να κρατά 50% νερό, να μην αλληλεπιδρά με άλλα χημικά, να έχει μακρά διάρκεια δράσης και αόριστο χρόνο λήξης. Όσες περισσότερες από αυτές τις ιδιότητες έχει ένα αντιηλιακό, τόσο αποτελεσματικότερο είναι.

Τα αντιηλιακά προϊόντα χαρακτηρίζονται από ένα δείκτη προστασίας spf. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης προστασίας, τόσο περισσότερο μας προστατεύει το προϊόν. Ο δείκτης spf, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε δεν ξεπερνά το 50+ , ενώ στις Η.Π.Α δεν μπορεί να είναι ανώτερος του 30+. Αν λοιπόν το δέρμα μας αντέχει χωρίς αντιηλιακό προϊόν, 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο μέχρι να κοκκινίσει, με ένα προϊόν με δείκτη προστασίας 30, αντέχει 600 λεπτά. Βέβαια, ο χρόνος προστασίας εξαρτάται και από αλλους παράγοντες, όπως είναι η εφίδρωση, ή το κολύμπι ή η ευαισθησία του δέρματος.

Τα βρεφικά και παιδικά αντιηλιακά προϊόντα, εξ άλλου πρέπει να περιέχουν ως επί το πλείστον φυσικά φίλτρα προστασίας (π.χ. διοξείδιο του τιτανίου) που είναι και τα πιο κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα τους. Υπάρχουν όμως και παιδικά αντιηλιακά προϊόντα με χημικά φίλτρα απόλυτα ασφαλή για το απαλό σαν βελούδο δέρμα τους. Για τα πλέον κατάλληλα προϊόντα θα ενημερωθείτε από το φαρμακοποιό σας.

Επιδερμίδες με φωτοευαισθησία, κηλίδες, φακίδες ή ουλές πρέπει να προστατεύονται όλο το χρόνο από τον ήλιο και όχι μόνο όταν εκτίθενται σε ηλιοθεραπεία ή βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Άλλωστε έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο είναι μεγαλύτερος, κατά τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη, όταν πηγαίνουμε στη δουλειά και επιστρέφουμε (μεσημέρι, ώρα δυνατής ηλιοφάνειας), ή όταν βγαίνουμε για ψώνια, από τον χρόνο έκθεσης κατά την διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών, διάρκειας μιας εβδομάδας.

Το αντιηλιακό προϊόν πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 – 3 ώρες αν είναι δυνατόν, αφού προηγουμένως καθαρίσουμε την επιδερμίδα με ιαματικό νερο. Επίσης όταν βρισκόμαστε στην θάλασσα πρέπει να ανανεώνουμε την προστασία μας κάθε φορά που βγαίνουμε από το νερό, γιατί ακόμα και τα αδιάβροχα προϊόντα χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους.

Πρέπει να χρησιμοποιούμε προϊόντα φρέσκα που δεν έχουν ταλαιπωρηθεί με πολύωρη έκθεση στον ήλιο γιατί αλλοιώνονται εύκολα. Κάθε έτος που περνά για ένα ανοιγμένο προίον, σημαίνει ότι αυτό χάνει τουλάχιστον 20% του δείκτη προστασίας του, άρα αντιλαμβανόμαστε πόσο είναι απαραίτητο τα αντιηλιακά να είναι καινούρια και να μην έχουν ανοιχθεί (να μην έχουν μείνει εκτεθειμένα στον ήλιο).

Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει και να σας συμβουλεύσει για το κατάλληλο για την επιδερμίδα σας αντιηλιακό προίόν, είτε πρόκειται για το πρόσωπο, είτε για το σωμα, είτε για σας είτε για τα μέλη της οικογένειάς σας.

Θυμηθείτε ότι υπάρχουν προϊόντα με λεπτόρρευστη ή παχύρευστη υφή, σε spray ή gel, σε κρέμα ή γαλάκτωμα, με χρώμα ή χωρίς, δηλαδή ότι θα μπορούσατε να ζητήσετε. Είναι δε απόλυτα ελεγμένα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.

Σε σας λοιπόν δεν μένει παρά να τα αναζητήσετε και σε μας να σας ευχηθούμε ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και οπωσδήποτε ΑΣΦΑΛΕΣ.

Ελένη Ρέλλια,
Φαρμακοποιός, Τρίπολη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.