Τι είναι η HDL-χοληστερίνη;

Facebooktwitterpinterest

Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (ή HDL) ανήκουν σε μια κατηγορία ουσιών που δημιουργούνται από τον οργανισμό μας για να μεταφέρουν λιπαρές ουσίες σε διάφορα μέρη του σώματος. Η HDL-χοληστερίνη* λέγεται συχνά και “καλή” χοληστερίνη γιατί απομακρύνει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες, επαναφέροντάς την στο συκώτι απ’ όπου αποβάλλεται.

Δεν πρέπει να συγχέετε την HDL-χοληστερίνη με την LDL-χοληστερίνη (Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνη ή “κακή” χοληστερίνη), η οποία έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: Συσσωρεύει τη χοληστερίνη στις φλέβες και τις αρτηρίες.  Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα δείτε το άρθρο μας για την LDL-χοληστερίνη, εδώ.

Ο έλεγχος της HDL-χοληστερίνης

Όταν κάνετε εξετάσεις χοληστερίνης ο γιατρός θα κοιτάξει πόση χοληστερίνη έχετε συνολικά, αλλά και την αναλογία της LDL-χοληστερίνης προς την HDL-χοληστερίνη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, οι προτεινόμενες τιμές της LDL-χοληστερίνης σε άτομα που εμφανίζουν πολύ υψηλά επίπεδα επικινδυνότητας είναι μικρότερες του ≺70 mg/dL. Αντίστοιχα, στα άτομα που εμφανίζουν υψηλή επικινδυνότητα οι τιμές είναι μικρότερες του ≺100 mg/dL, ενώ για τα άτομα που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά επικινδυνότητας οι τιμές χρειάζεται να είναι μικρότερες του ≺115 mg/dL.

Σχετικά με τα προτεινόμενα επίπεδα της HDL-χοληστερίνης, οι συνιστώμενες τιμές για τους άνδρες είναι μεγαλύτερες του >40 mg/dL, ενώ  για τις γυναίκες μεγαλύτερες του >45 mg/dL.

Όταν πάρετε τα αποτελέσματα αναζητήστε τη βοήθεια toυ γιατρού σας για να τα ερμηνεύσετε σωστά. Όταν διαβάζετε τους αριθμούς είναι σημαντικό να ξέρετε τι είναι HDL-χοληστερίνη και τι όχι.

Γενικά, το να είναι η HDL-χοληστερίνη υψηλή θεωρείται καλό, οπότε είναι σημαντικό να τη διατηρείτε τουλάχιστον μέσα στα προτεινόμενα όρια.

Πως να αυξήσετε τα επίπεδα της HDL-χοληστερίνης

Αν οι αιματολογικές εξετάσεις δείξουν ότι έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει ο γιατρός είναι να ρίξετε μια ματιά στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Γιατί; Γιατί παρόλο που υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης – οικογενειακό ιστορικό, ηλικία, φύλο και υπερβολικό βάρος- οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής είναι αυτές που βρίσκονται περισσότερο στον έλεγχό μας. Το βήμα προς την υγιεινή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής είναι μια μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη.

Η άσκηση, η μείωση της ποσότητας κορεσμένων και τρανς λιπαρών στη διατροφή σας και η αντικατάστασή τους με ακόρεστα λιπαρά, καθώς και η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν φυτικές στερόλες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια να διαχειριστείτε τη χοληστερίνη. Για περισσότερες πληροφορίες για το πως να μειώσετε τη χοληστερίνη, ρίξτε μια ματιά εδώ. “Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο-διατροφολόγο για εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής.”

 

https://www.becelproactiv.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.