Αυξητική Γάμπας

Facebooktwitterpinterest

Σε περιπτώσεις που η κνήμη (γάμπα) είναι δυσανάλογα λεπτή, σε σχέση με το υπόλοιπο πόδι (μηρός), όπως πχ., σε περιπτώσεις ατροφίας μετά πολιομυελίτιδα (ετερόπλευρα μόνο), η σε κληρονομικής αιτιολογίας περιπτώσεις, ή σε αθλητές του body-building, κλπ, μπορούμε να αυξήσουμε τον όγκο της, αν το επιθυμούμε, με ειδικές τεχνικές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η γάμπα είναι κύριο όργανο για τη στήριξη και βάδιση.

Οι μέθοδοι αυτές, είναι:

1) Σταδιακή αύξηση με λιπομεταφορά (μεταμόσχευση λίπους)

Από τον ίδιο πάντα ασθενή, από άλλες περιοχές που έχουν περίσσεια λίπους. (πχ. Μηρούς, κοιλιά, γλουτούς, κλπ).
Η αύξηση γίνεται με έγχυση, σε περισσότερα από ένα στάδια (2 – 3 συνεδρίες), γιατί έτσι έχει αποδειχθεί ότι επιβιώνει μόνιμα,μεγαλύτερο ποσοστό μεταμοσχευθέντος λίπους, από το να εφαρμοσθεί η ίδια συνολικά ποσότητα λίπους σε μία συνεδρία. Το λίπος που μεταφέρεται, για να επιβιώσει χρειάζεται να τοποθετηθεί σε περιοχή με καλή αιμάτωση, όπως ο γαστροκνήμιος μύς. Η επέμβαση γίνεται, χωρίς εμφανείς τομές, όπως δηλαδή η λιποαναρρόφηση. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να υπάρχει περίσσεια λίπους, σε άλλες περιοχές, για να λιποαναρροφήσουμε. Προσφάτως, με τη χρήση ειδικών τεχνικών που εμπλουτίζουν το μεταφερόμενο λίπος με μεγαλύτερο αριθμό βλαστοκυττάρων, μπορεί να επιζήσει μεγαλύτερος όγκος και να χρειασθούν λιγότερες ίσως, συνεδρίες. Φυσικά αυτό προϋποθέτει μεγάλο όγκο περισσευούμενου λίπους στην ασθενή, και κοστίζει και πολύ περισσότερο οικονομικά.

2) Αυξητική με ένθεμα

Όπως και στην αυξητική μαστού, μπορούμε με ειδικά κατασκευασμένα ενθέματα, να αυξήσουμε και την περιοχή της γάμπας.
Η τομή, γίνεται στην υγνιακή χώρα (πίσω από το γόνατο), και δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής. Μπορούν να μπούν ενθέματα και στην έσω, αλλά και στην έξω γαστέρα του γαστροκνήμιου μυός, ανάλογα το έλλειμμα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο φυσικό. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη και ανατομικά σχήματα, που καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες, του κάθε ενδιαφερόμενου και πετυχαίνουν πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Θα υπάρχει μια μικρή δυσκολία, στη βάδιση τις πρώτες μέρες.

3) Αυξητική με ενέσιμα υλικά

Υαλουρονικό οξύ, υδρογέλη, υγρή σιλικόνη, παραφίνη, κλπ
Δεν μπορούν να διατηρήσουν τη θέση τους, εμφανίζουν προβλήματα στο μέλλον, κλπ, και γι’ αυτό δεν συνιστώνται και πρέπει να αποφεύγονται.

 

 

 

 

 

 

Παναγιώτης Μάνταλος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.