Χρήσιμες Συμβουλές Για Υγιή Φώνηση

Facebooktwitterpinterest

Υπάρχουν πολλά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για καλή και υγιή χρήση της φωνής σας. Οι παρακάτω προτάσεις και συμβουλές έχουν στόχο να σας καθοδηγήσουν στο πώς να ξεπεράσετε τα προβλήματα φώνησης. Επίσης, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε κάποιες επιβαρυντικές συνήθειες της καθημερινής σας ζωής, που πιθανόν να συνέβαλαν στο φωνητικό σας πρόβλημα.

1.       Μην καταπονείτε τη φωνή σας. Προσπαθήστε να ξεκουράζετε τις φωνητικές σας χορδές για μια περίοδο τουλάχιστον 5 ημερών, κατά την όποια θα πρέπει να μιλάτε όσο το δυνατόν λιγότερο, να μην φωνάζετε, αλλά ούτε και να τραγουδάτε. Επίσης, δε θα πρέπει να ψιθυρίζετε, γιατί αυτό ειδικά δημιουργεί μεγαλύτερη κόπωση στις φωνητικές σας χορδές.

2.       Προσπαθήστε να μιλάτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Η αποφυγή της ομιλίας, όμως, μπορεί να σας δημιουργήσει άγχος και για αυτό το λόγο σας προτείνουμε ως εναλλακτική λύση το διάβασμα ενός βιβλίου και την ενασχόληση με κάποιο χόμπι, για το οποίο δε θα χρειάζεται να μιλάτε.

3.       Αποφεύγετε να συζητάτε σε θορυβώδη μέρη, όπως σε χώρους που ακούγεται δυνατά η τηλεόραση ή παίζουν μουσική ή μιλάνε άλλα άτομα συγχρόνως, γιατί αναγκάζεστε να φωνάζετε περισσότερο από όσο χρειάζεται και υποβάλλεται τη φωνή σας σε μεγάλη καταπόνηση.

4.       Αν χρησιμοποιείτε τη φωνή σας αρκετά στην εργασία σας, τότε σας προτείνουμε μετά τις ώρες εργασίας να τη ξεκουράζετε όσο το δυνατόν περισσότερο ή να παίρνετε όταν χρειάζεται μερικές μέρες άδεια.

5.       Μην βήχετε βίαια και αποφύγετε το τακτικό «καθαρισμό» των φωνητικών χορδών σας («τράβηγμα» του λαιμού), γιατί αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να προκαλέσει διέγερση των φωνητικών σας χορδών.

6.       Να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού. Προτείνουμε 2 λίτρα την ημέρα και καλύτερα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η συνεχής ομιλία σε ξερή ατμόσφαιρα ξηραίνει το λαιμό και το στόμα.

7.       Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφέ και σε περίπτωση που καταναλώσετε 1 φλιτζάνι καφέ, βεβαιωθείτε ότι έχετε πιεί 1 επιπλέον ποτήρι νερό για «αντιστάθμισμα».

8.       Για τους καπνιστές επιβάλλεται η διακοπή του καπνίσματος, γιατί επιδεινώνει τη λειτουργία των φωνητικών χορδών και συμβάλλει στη δημιουργία του καρκίνου του λάρυγγα.

9.       Να αποφεύγετε να παρευρίσκεστε σε χώρους όπου καπνίζουν άλλοι, γιατί το παθητικό κάπνισμα ερεθίζει σοβαρά το λαιμό σας και είναι εξίσου επιβλαβές με το να καπνίζετε οι ίδιοι.

10.   Αν έχετε κρυολόγημα ή φαρυγγίτιδα, προσπαθήστε να μιλάτε όσο το δυνατόν λιγότερο. Αν τα συμπτώματα δε βελτιωθούν μέσα σε 2-3 εβδομάδες επισκεφτείτε επειγόντως τον ωτορινολαρυγγολόγο σας.

11.   Να αποφεύγετε να καταναλώνετε καραμέλες για το λαιμό ή να χρησιμοποιείτε σπρέι για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί ανακουφίζουν τα συμπτώματα προσωρινά, αλλά μακροχρόνια επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τη φωνή σας επιβαρύνοντάς την.

12.   Προτείνουμε συχνές εισπνοές ατμού οι οποίες μαλακώνουν το λαιμό. Δε χρειάζεται να προσθέσετε κάποιο ιδιαίτερο φάρμακο, απλά να εισπνεύσετε καθαρό ατμό από το στόμα ή από τη μύτη για 5΄ με 10΄ λεπτά.

13.   Χρειάζεστε επαρκή ξεκούραση. Η κόπωση και το στρες έχουν αρνητικές επιδράσεις στη φωνή σας.

 

Δρ Ιωάννης Μουμουλίδης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.