Νεοπλασίες κεφαλής και τραχήλου

Facebooktwitterpinterest

Αντιμετωπίζονται ακτινοθεραπευτικά, σε συνδυασμό με την σύγχρονη χορήγηση χημειοθεραπείας.

Η ακτινοθεραπεία έχει ως σκοπό να διασώσει πολύ σημαντικά όργανα, λάρυγγα, γλώσσα, ιγμόρειο άντρο  και να αποφύγει έτσι ο ασθενής μία μείζονα ακρωτηριαστική επέμβαση όπως είναι η λαρυγγεκτομή ή η γλωσσεκτομή.

Ο σχεδιασμός  της ακτινοθεραπείας είναι απαιτητικός και γίνεται κατά « χειρουργικό τρόπο». Ακτινοβολείται ο κακοήθης όγκος  με όριο ασφαλείας και όσο  το δυνατόν  λιγότερος υγιή βλεννογόνο του στόματος  και του φάρυγγα.

Ταυτόχρονα και μία φορά την εβδομάδα, εφαρμόζεται ενδοφλέβια χημειοθεραπεία, η οποία αποδεδειγμένα ενισχύει την δράση της ακτινοθεραπείας , και έτσι 1+ 1 γίνεται μεγαλύτερο του 2.

Οι ακτινικές αντιδράσεις είναι έντονες και εμποδίζουν τον ασθενή να τραφεί  σωστά. Ο γιατρός επιβλέπει στενά την θεραπεία , προσαρμόζει το πλάνο θεραπείας και την ημερήσια δόση ανάλογα και ενθαρρύνει τον πάσχοντα.

Η θεραπεία όμως δεν διακόπτεται.
Εδώ έρχεται ιδιαίτερα ενισχυτική η παρουσία του οικογενειακού περιβάλλοντος που φροντίζει την διατροφή και την ψυχολογία του ασθενούς.

 

 

Υπάρχει και μία ευρεία επιλογή σκευασμάτων διατροφής και διαιτητικών συμπληρωμάτων,  που θα σας συστήσει η γιατρός, εάν είναι αναγκαίο.

 

 

Μαριτίνα Θεοφανοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαριτίνα Θεοφανοπούλου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.