Συμπληρώματα διατροφής και super foods

Facebooktwitterpinterest

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν ως κύριο στόχο την συμπλήρωση ιχνοστοιχείων, βιταμινών και μετάλλων στο οργανισμό για την βελτίωση της υγείας και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν ως κύριο στόχο την συμπλήρωση ιχνοστοιχείων, βιταμινών και μετάλλων στο οργανισμό για την βελτίωση της υγείας και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι βιομηχανικά προϊόντα.

Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, διατιθέμενα σε δοσομετρικές μορφές, με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας’’.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την διατροφή αλλά την συμπληρώνουν κάτι που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πριν την έναρξη της χρήσης του εκάστοτε συμπληρώματος.

Ποιο είναι το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής για μένα;

Υπάρχουν χιλιάδες είδη συμπληρωμάτων διατροφής, πολλά από αυτά είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μερικά έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλουν στην επαρκή πρόσληψη μακρο-θρεπτικών ή μικρο-θρεπτικών συστατικών, ορισμένα περιέχουν βότανα και άλλα παρασκευάσματα των φυτών. Οι διαφορετικές χρήσεις των σκευασμάτων είναι τόσο διαφορετικές όσο και η σύνθεσή τους.

Υπάρχουν σκευάσματα που προάγουν την αθλητική απόδοση και άλλα που ανακουφίζουν από συμπτώματα ή βοηθούν στην πρόληψη ή και την θεραπεία χρόνιων νοσημάτων.

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία

Τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι διαθέσιμα ως πολυβιταμινούχα ή μεμονωμένα σκευάσματα μιας ή δυο βιταμινών.

Έχουν ως στόχο την συμπλήρωση αναγκαίων βιταμινών και μετάλλων σε ομάδες ατόμων που έχουν χάσει πρόσφατα μεγάλο μέρος του σωματικού τους βάρους, χορτοφάγους και άτομα με έλλειψη σε συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο ή βιταμίνη.

  • Απώλεια βάρους Άτομα που περιορίζουν την ποσότητα της ενέργειας στη διατροφή τους κατά συνέπεια, μειώνουν την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών. Επομένως είναι δύσκολο να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών εφόσον η πρόσληψη ενέργειας είναι μικρότερη έστω και αν το διατροφικό πλάνο είναι καλά σχεδιασμένο.
  • Χορτοφάγοι Αν και η χορτοφαγική διατροφή περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά δεν παύει να είναι μια διατροφή που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα διατροφής άρα μπορεί εύκολα να δημιουργήσει έλλειψη σε βιταμίνη Β12 .

Οι χορτοφάγοι συνίσταται να καταναλώνουν ενισχυμένα τρόφιμα σε Β12 και αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής.

  • Ευπαθείς ομάδες Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής θεωρείται απαραίτητη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις που η απορρόφηση θρεπτικών μικροθρεπτικών συστατικών επηρεάζεται.

Για παράδειγμα, τα άτομα με κακοήθη αναιμία χρειάζονται ενέσεις βιταμίνης Β12 για άμεση απορρόφηση, σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D είναι απαραίτητη. Ακόμη η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζει επίσης τις απαιτήσεις σε βιταμίνες. Τέλος στις εγκύους καθώς και στους ηλικιωμένους κρίνετε απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Τι να προσέξω όταν επιλέγω ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος για την κάλυψη όλων των διατροφικών αναγκών ωστόσο σε άτομα με περιορισμένη διαιτητική πρόσληψη, ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα θα πρέπει να μην παρέχει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων τιμών πρόσληψης ώστε να είναι ωφέλιμο.

Ωστόσο, μια παγίδα των συμπληρωμάτων είναι ότι δίνει στους ανθρώπους μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας προκαλώντας τους να δίνουν λιγότερη προσοχή στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που επιλέγουν.

Άτομα που ανησυχούν για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τους, θα πρέπει να αξιολογούν τη κατάσταση θρέψης τους με την βοήθεια του διαιτολόγου.

Τέλος εάν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής επιλέξτε το με προσοχή αξιολογώντας τον κίνδυνο της τοξικότητας.

Συγκρίνετε τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών στο συμπλήρωμα με τις ημερήσιες τιμές που σας αναλογούν.

Τι είναι τα Φυτικά προϊόντα και Super Foods;

Πολλά συμπληρώματα περιέχουν ενώσεις που εξάγονται από φυτά, μέρη των φυτών, ακόμα και ολόκληρα τα φυτά.

Τα φυτικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν τα φύλλα λουλουδιών, στελέχη, ρίζες, σπόρους. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο. Αυτά τα φυτικά συμπληρώματα προσφέρονται για να βελτιώσουν τη γενική καλή υγεία. Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φυτά και τα βότανα έχουν επίδραση στην ανθρώπινη φυσιολογία.

Σήμερα είναι δημοφιλείς η θεραπείες με αρώματα λουλουδιών. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι είναι ένα διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος αν και δεν έχουν αναφερθεί ακόμη παρενέργειες ή αλλεργίες.

Τέλος πάντοτε κατά την χρήση βοτάνων ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων ακολουθήστε τις οδηγίες και λάβετε υπόψη σας όλες τις προειδοποιήσεις. Εάν κατά τη χρήση παρατηρήσετε παρενέργειες ή ασθένεια που νομίζετε ότι είναι σχετικές με τη χρήση του συμπληρώματος ζητήστε ιατρική βοήθεια και αναφέρετε το περιστατικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελίνα Χαλόφτη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.