Χρήσιμες Συμβουλές για Ασθενείς με Προβλήματα στα Αυτιά

Facebooktwitterpinterest

1. Προφυλάξτε τα αυτιά σας από το νερό όταν πλένετε τα μαλλιά σας και όταν κάνετε μπάνιο ή κολυμπάτε.
Για την προστασία των αυτιών σας χρησιμοποιείστε βαμβάκι με βαζελίνη ή ωτοασπίδες. Επίσης, μπορείτε να στεγνώνετε τα αυτιά σας όταν βραχούν χρησιμοποιώντας σεσουάρ μαλλιών (πιστολάκι) σε ΧΑΜΗΛΗ ένταση λειτουργίας και μέτρια θερμοκρασία.
2. Σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο μην καθαρίζετε τον ακουστικό πόρο των αυτιών σας με βατονέτες, πιαστράκια μαλλιών, σπίρτα, μολύβια, κτλ. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην ιδιαίτερα ευαίσθητη μεμβράνη του έξω ακουστικού πόρου και να προκαλέσουν μόλυνση ή ρήξη (σπάσιμο) του ακουστικού τυμπάνου. Μια χαρακτηριστική φράση αναφέρει «μην βάλετε τίποτα μικρότερο από τον αγκώνα στο αυτί σας». Μπορείτε να καθαρίζετε με αποστειρωμένες βατονέτες μόνο το πτερύγιο του αυτιού σας.

3. Μην ξύνετε τα αυτιά σας καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και μόλυνση ή να βοηθήσει στην εξάπλωση μόλυνσης.

4. Αν υποφέρετε από υπερβολική παραγωγή «κεριού» από το αυτί τότε θα χρειάζεστε καθαρισμούς σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αποφυγή συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας κεριού στο βάθος του έξω ακουστικού πόρου. Κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας, μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο για μερικές μέρες το μήνα, το οποίο μπορεί να μαλακώσει το κερί και να βοηθήσει στη έξοδο του από τον ακουστικό πόρο, αλλά και να συμβάλει στον ευκολότερο καθαρισμό του αυτιού από τον γιατρό.

5. Αν υποφέρετε από συχνές ωτίτιδες ή έχετε τρύπα στο τύμπανο ή έχετε κάνει προηγούμενη εγχείρηση στο αυτί τότε απαγορεύονται αυστηρώς οι πλύσεις του αυτιού με νερό.

Δρ Ιωάννης Μουμουλίδης

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.