Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κρεατάκια (Επέμβαση Αδενοειδεκτομής)!

Facebooktwitterpinterest

Η αδενοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του ρινοφάρυγγα (πίσω μέρος της μύτης).

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις παράγουν αντισώματα που βοηθάνε στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Συνήθως, συρρικνώνονται κατά την περίοδο της όψιμης παιδικής και εφηβικής ηλικίας και συρρικνόνονται πλήρως κατά την ενηλικίωση.

Γιατί αφαιρούμε τα «κρεατάκια»;

Όταν οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι πολύ συχνές, προκαλείται υπερτροφία, πέρα από τις αμυγδαλές και στις αδενοειδείς ακβλαστήσεις. Οι υπερτροφικές αδενεοειδείς εκβλαστήσεις δυσκολεύουν την αναπνοή του ασθενούς και μπλοκάρουν τα στόμια της ευσταχιανής σάλπιγγας που συνδέουν το μέσο αυτί με το πίσω μέρος της μύτης. Όταν αυτοί οι ευσταχιανές σάλπιγγες αποφραχθούν, προκαλούν λοιμώξεις στο αυτί, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ακοή, αλλά και στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού σας.

Προετοιμασία για την επέμβαση αδενοειδεκτομής

Επειδή ο λαιμός και το στόμα είναι περιοχές που αιμορραγούν πιο εύκολα σε σχέση με άλλες, μπορεί ο γιατρός να ζητήσει εξετάσεις αίματος του παιδιού.
Επιπλέον, για μια εβδομάδα πριν την επέμβαση δεν πρέπει το παιδί να πάρει κάποιο φάρμακο που πιθανά να επηρεάζει την πήξη του αίματος (π.χ. ασπιρίνη).
Τέλος, την ημέρα πριν το χειρουργείο ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ή να πιει μετά τα μεσάνυχτα.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης της αδενοειδεκτομής;

Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αφαιρούνται από το στόμα με μια μικρή τομή ή καυτηριασμό. Ο καυτηριασμός περιλαμβάνει το ‘σφράγισμα’ της περιοχής με μια θερμαινόμενη συσκευή ώστε να ελέγχεται η αιμορραγία.
Μετά την επέμβαση, το παιδί μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα και θα έχει πλήρη ανάκαμψη σε διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων.

Συμβουλές μετά το χειρουργείο

Μετά την επέμβαση αδενοειδεκτομής, παρουσιάζεται συχνά πονόλαιμος για διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων, κάτι που είναι φυσιολογικό. Είναι σημαντικό να καταναλώνει το παιδί πολλά υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση αλλά και για να ανακουφίζετε από τον πόνο. Για τις πρώτες δύο εβδομάδες αποφύγετε να μαγειρεύετε πικάντικα, ζεστά και σκληρά τρόφιμα και προτιμήστε κρύα υγρά και επιδόρπια που θα βελτιώσουν τον πόνο. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα επανέλθει χωρίς δυσκολία στις καθημερινές του συνήθειες και δραστηριότητες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειρήνη Μάντζαρη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.