Πλήρης μεταμόσχευση προσώπου σε νεαρό Αμερικανό

Facebooktwitterpinterest

Λονδίνο – Ένας 25χρονος άνδρας που είχε τραυματιστεί σοβαρά από ηλεκτροπληξία, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ.

Στην επέμβαση πήραν μέρος περισσότεροι από 30 γιατροί, ενώ χρειάστηκαν πάνω από 15 ώρες για να καταφέρει ο Ντάλας Γουένς να αποκτήσει το νέο του πρόσωπο.

Οι χειρουργοί που διεκπεραίωσαν την μεταμόσχευση στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστόνης, την χαρακτηρίζουν επιτυχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν περίπου 12 μήνες είχε στεφθεί με επιτυχία η πρώτη πλήρης μεταμόσχευση προσώπου στην Ισπανία. Ενώ το 2005, μια Γαλλίδα είχε γίνει η πρώτη ασθενής παγκοσμίως που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση προσώπου, μετά την επίθεση που είχε δεχθεί από σκύλο.

Ο Αμερικανός ασθενής τραυμαστίστηκε τον Νοέμβριο του 2008, όταν το πρόσωπό του ακούμπησε καλώδιο υψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος. Τα εγκαύματα «έσβησαν» όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Με την μεταμόσχευση αντικαταστάθηκαν η μύτη, τα χείλη, το δέρμα και οι μύες, καθώς και τα νεύρα που τους ενισχύουν και παρέχουν αίσθηση. Αλλά δυστυχώς οι χειρουργοί δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν τους οφθαλμούς ώστε να αποκατασταθεί η όραση.

«Ο Ντάλας τα πάει μια χαρά. Πετυχαίνει όλους τους στόχους που έχουμε θέσει μέχρι τώρα. Βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την οικογένεια του», δήλωσε ο θεράπων γιατρός του.

Ο ασθενής, που είναι πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, είχε δηλώσει παλαιότερα αναφερόμενος στον τραυματισμό του «είναι αφόρητο το συναίσθημα να μη μπορώ να φιλήσω την κόρη μου. Αν με φιλήσει εκείνη, πονάω και αισθάνομαι μια μικρή πίεση αλλά στην πραγματικότητα δεν αισθάνομαι το φιλί.»

Ο παππούς του 25χρονου, Ντελ Πετερσον ευχαρίστησε τους γιατρούς που συμμετείχαν στην μεταμόσχευση, το κόστος της οποίας ανήλθε στα 300.000 δολάρια, λέγοντας «κάνατε την σημερινή μέρα, ένα απίστευτο ταξίδι. Ευλογήσατε τη ζωή του Ντάλας και σας ευχαριστούμε. Ο Ντάλας πάντα έλεγε μετά τον τραυματισμό του ότι είχε μία μόνο επιλογή: μπορούσε να γίνει πικρόχολος ή να επιλέξει να γίνει καλύτερα. Η επίλογή του ήταν να γίνει καλύτερα. Δόξα τω θεώ σήμερα είναι καλύτερα.»

Σε δηλώσεις της στον Τύπο η πρόεδρος του Νοσοκομείου Brigham and Women’s Μπέτσι Νέιμπλ τόνισε ότι «τα σημερινά νέα αποτελούν ένα νέο ορόσημο για την κληρονομιά του νοσοκομείου, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Το καινοτόμο επίτευγμα της ομάδας μεταμόσχευσης είναι ένα δώρο που κατέστη εφικτό από την πλέον γενναιόδωρη πράξη που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, την δωρεά οργάνων.»
HEALTH.IN.GR

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.