Καλύτερη ψυχολογία στη μάχη κατά του καρκίνου, Η ανάπλαση μαστών βελτιώνει την ποιότητα ζωής των γυναικών

Facebooktwitterpinterest

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ανάπλαση μαστού μετά από την μαστεκτομή πιστεύουν ότι αυτό βελτιώνει την εικόνα τους σώματός τους και συνολικά την ποιότητα ζωής τους, σύμφωνα με μικρή αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Plastic Surgery.

Οι περισσότερες γυναίκες δήλωσαν ότι οι νέοι μαστοί τους ήταν εξίσου σημαντικοί για την σεξουαλικότητα, θηλυκότητα και τις σχέσεις τους, με τους φυσικούς μαστούς που απώλεσαν λόγω του καρκίνου.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο Δρ Αλμπερτ Λόσκεν και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο «Emory» της Ατλάντα, μίλησαν με 96 γυναίκες που είχαν επιλέξει άμεση ανάπλαση μαστών για να δουν πως αυτή επηρέαζε τη ποιότητά ζωής τους μετά. Οι γυναίκες είχαν απαντήσει σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Μετά την ανάπλαση, το 86% των γυναικών αισθάνονταν ότι οι μαστοί ήταν εξίσου σημαντικοί για την αυτοπεποίθησή τους όσο και πριν την διαδικασία, το 84% δήλωσε το ίδιο για την θηλυκότητα και το 62% για την σεξουαλικότητα.

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών ήταν πιθανότερο από τις νεότερες να διαφωνούν ότι οι μαστοί ήταν σημαντικό τμήμα της θηλυκότητας τους. Οι παχύσαρκες ήταν πιθανότερο από τις άλλες να διαφωνούν σχετικά με την άποψη ότι η ιδέα του συντρόφου τους για το στήθος επηρέαζε την αυτοπεποίθησή τους.

Τέλος, οι γυναίκες που δεν ήταν παχύσαρκες και όσες είχαν μείζονες επιπλοκές ήταν πιθανότερο να συμφωνούν ότι ανάπλαση των θηλών βελτίωνε την σεξουαλική τους αυτοπεποίθηση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.