Τα ρευματικά νοσήματα στο σήμερα

Facebooktwitterpinterest

Τα ρευματικά νοσήματα είναι περισσότερα από 200 και προσβάλλουν τις αρθρώσεις ,τους μύες και τα μαλακά μόρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εκφυλιστικά όπως η Οστεοαρθρίτιδα ,τα μεταβολικά όπως η Οστεοπόρωση, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ,τα συστηματικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα  όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως τα Περιοδικά Εμπύρετα Σύνδρομα.

Τα νοσήματα των δύο τελευταίων κατηγοριών προσβάλλουν εκτός από τις αρθρώσεις και εσωτερικά όργανα, όπως οι νεφροί ,ο εγκέφαλος, η καρδιά ,οι πνεύμονες κ.ά.

Κάθε πόνος στη Σπονδυλική Στήλη(Αυχένας, πλάτη και μέση),  πόνος ή και οίδημα σε μία ή και περισσότερες αρθρώσεις θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο Ρευματολόγο για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση. Βέβαια συμπτώματα που αφορούν προσβολή εσωτερικών οργάνων, μετά από έλεγχο άλλης Παθολογικής Ειδικότητας, όταν τίθεται υποψία προσβολής από ρευματικό νόσημα ,καλό θα είναι να αποστέλλονται στο Ρευματολόγο. Σήμερα έχουμε τεράστιες δυνατότητες διαγνωστικές αλλά και θεραπευτικές. Στόχος είναι η ποιότητα ζωής των Ρευματοπαθών και η αναστολή καταστροφικών συνεπειών. Τα παραπάνω σήμερα μπορούν να επιτευχθούν.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας ,η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος ,σε συνεργασία με την ΕΛΕΑΝΑ και άλλους συλλόγους Ασθενών ενημερώνει το κοινό, ώστε έγκαιρα να επισκεφθεί  ο πάσχων το Ρευματολόγο, για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.  Η καμπάνια βέβαια για τα ρευματικά νοσήματα είναι συνεχής από όλους μας ,με διάφορες εκδηλώσεις στη διάρκεια του χρόνου.

 

 

Μπερμπερίδης Χαράλαμπος

Πρόεδρος ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.