Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Facebooktwitterpinterest

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μια πάθηση που οδηγεί σε προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου του ισχίου. Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό δευτεροπαθής και προκαλείται από αίτια που διαταράσσουν την αρμονική σχέση μεταξύ της κεφαλής μηριαίου και κοτύλης όπως είναι για παράδειγμα η δυσπλασία ισχίου, μικροβιακή ή μη φλεγμονή, το τραύμα, οι ρευματοπάθειες και η οστεοχονδρίτιδα.

 Ως ειδικός επί του θέματος πείτε μας τι ακριβώς είναι η Οστεοαρθρίτιδα ισχίου και ποιά άτομα συνήθως υποφέρουν από αυτή;

  Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι η καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου που οφείλεται είτε στην  φυσιολογική εκφύλιση της άρθρωσης λόγω της γήρανσης είτε στην καταστροφή της άρθρωσης δευτεροπαθώς μετά από τραύμα, ρευματοπάθεια ή συγγενή πάθηση. Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως εμφανίζεται στα ηλικιωμένα άτομα, αλλά και σε νεότερα άτομα ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε την κατάσταση.

 Πώς γίνεται αντιληπτή;

 Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου γίνεται αρχικά αντιληπτή από τον ασθενή ως πόνο στην περιοχή του γοφού που εμφανίζεται μετά από κούραση. Ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα της πάθησης αποτελεί η δυσκαμψία και ο πόνος κατά το πρώτο βήμα όταν ο ασθενής σηκώνεται από την  καθιστή θέση. Επίσης ένα άλλο σύμπτωμα αποτελεί η δυσκολία ή ακόμα και η αδυναμία του ασθενούς να βάλει τις κάλτσες του ή να κόψει τα νύχια των ποδιών του. Σταδιακά ο πόνος και τα ενοχλήματα χειροτερεύουν, ενώ ο ασθενής εμφανίζει πόνο στην περιοχή του γοφού όλο και πιο σύντομα κατά τη βάδιση. Με την επιδείνωση του προβλήματος μπορεί να εμφανιστεί βράχυνση του σκέλους ή ακόμα και σύγκαμψη, δηλαδή μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και αδυναμία της άρθρωσης να έρθει σ’ ευθειασμό οπότε και παραμένει σε κάμψη που κάνει τη βράχυνση του σκέλους ακόμα πιο  εκσεσημασμένη, οπότε ο ασθενής μπορεί και να κουτσαίνει.

  Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση της;

 Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί ουσιαστικά μια μηχανική φθορά της άρθρωσης. Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού λόγω της βελτίωσης των συνθηκών ζωής ουσιαστικά οδηγεί σε αύξηση των περιστατικών οστεοαρθρίτιδας που δημιουργούν προβλήματα στη ζωή του ασθενούς.  Τέτοιου είδους φθορά επιταχύνεται με την παχυσαρκία που επιβαρύνει τις αρθρώσεις λόγω  της αύξησης της καταπόνησης. Τα ενδραρθρικά κατάγματα  επίσης έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση πρώιμης οστεοαρθρίτιδας λόγω της καταστροφής που προκαλούν στην αρθρική επιφάνεια. Οι ρευματοπάθειες επίσης οδηγούν σε πρώιμη καταστροφή της άρθρωσης , καθώς και το συγγενές εξάρθρημα ισχίου και άλλες παιδικές ασθένειες προκαλούν οστεοαρθρίτιδα σε πρώιμη ηλικία.

 Πώς γίνεται η διάγνωση;

  Η διάγνωση γίνεται κλινικά από τον ορθοπεδικό μέσα από το ιστορικό και από την συστηματική κλινική εξέταση, μιας και είναι δυνατόν παρόμοια ενοχλήματα να εμφανίζονται από προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, του ισχίου ή και του γόνατος και επιβεβαιώνεται με ειδικό ακτινολογικό έλεγχο με τον οποίο ελέγχεται η φθορά του χόνδρου της άρθρωσης.

  Πώς αντιμετωπίζεται;

 Η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι καταρχήν συντηρητική. Όταν όμως είναι αρκετά προχωρημένη και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή ζωή του ασθενούς, η χειρουργική αποκατάσταση είναι ενδεδειγμένη. Κατά την επέμβαση αλλάζουμε την άρθρωση και ανάλογα με την ηλικία , το επίπεδο δραστηριότητας και τη γενική κατάσταση υγείας του ασθενούς μπορούμε να εκτελέσουμε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή και αρθροπλαστική επιφανείας αν ο ασθενής είναι μικρότερης ηλικίας.

 

Ζίαντ Μπάχας

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.