Διατροφή και Οστεοαρθρίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μία εκφυλιστική ασθένεια, η οποία σχετίζεται με τη φθορά του αρθρικού χόνδρου.
Ο αρθρικός χόνδρος είναι το υλικό που καλύπτει τα οστά μέσα στις αρθρώσεις. Πρόκειται για μία ρευματική πάθηση, που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στις δυτικές χώρες κυρίως. Εκτός από ενδογενείς παράγοντες και παράγοντες κληρονομικότητας, το βάρος επίσης αποτελεί αιτία επιδείνωσης της οστεοαρθρίτιδας.

Γι’ αυτό και η παχυσαρκία που μαστίζει την κοινωνία έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών ασθενών που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.

Η συχνή άσκηση και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής αποτελούν βασικούς πυλώνες, επάνω στους οποίους οφείλει να δομηθεί η συνολική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Συγκεκριμένα για την υγιεινή διατροφή, ορίστε τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει αυτή να έχει για να βελτιστοποιηθούν τα αποτελέσματα στους ασθενείς:

  • Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών: Ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν αυξημένη ποσότητα βιταμίνης C είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό. Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της οστεοαρθρίτιδας.
  • Μείωση τρανς λιπαρών: Στη μαγειρική πρέπει να επιλέγονται συστατικά που περιέχουν καλά λιπαρά.
    Τα τρανς λιπαρά δεν ωφελούν τον οργανισμό, ενώ αντιθέτως τα Ω3 λιπαρά και οι καλές πηγές λίπους μπορούν να βοηθήσουν κατά πολύ την κατάσταση.
  • Εμπλουτισμός με μπαχαρικά: Η κανέλα, η πιπερόριζα, ο κουρκουμάς και πολλά ακόμη μπαχαρικά αλλά και μυρωδικά περιέχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή από διαρκείς και έντονους πόνους.
  • Μαγειρέψτε σωστά: Σίγουρα τα συστατικά που επιλέγονται στη διατροφή είναι σημαντικά.
    Εξίσου σημαντικός, ωστόσο, είναι και ο τρόπος που επιλέγει ο καθένας στη μαγειρική των συστατικών αυτών. Καλύτερες επιλογές αποτελούν οι μέθοδοι μαγειρικής που δεν ανεβάζουν πολύ τη θερμοκρασία του φαγητού. Για παράδειγμα, το βράσιμο και το ψήσιμο στο φούρνο αποτελούν πολύ καλές επιλογές. Αντιθέτως, δεν είναι τόσο καλές οι μέθοδοι του τηγανίσματος και του ψησίματος στο γκριλ σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες.

Ακόμη και με την υιοθέτηση όλων αυτών των συμβουλών διατροφής, είναι ζωτικής σημασίας η επίτευξη και διατήρηση του ιδανικού βάρους. Η παχυσαρκία επιβαρύνει το σώμα και επομένως δυσχεραίνει την πρόγνωση και τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Από την άλλη μεριά, ακόμη και η ελάχιστη απώλεια βάρους ενδέχεται να βελτιώσει τα συμπτώματα που βιώνει ο ασθενής με οστεοαρθρίτιδα. Γι’ αυτό και ένα από τα πιο βασικά βήματα στην αντιμετώπιση της ρευματικής αυτής πάθησης είναι χωρίς αμφιβολία η απώλεια του επιπλέον βάρους.

Η ιατρική συμβολή είναι επίσης σημαντική και δεν θα πρέπει να αποφεύγεται. Η ρευματική πάθηση της οστεοαρθρίτιδας είναι εκφυλιστική και χρόνια. Συνεπώς, αποτελεί μαραθώνιο δρόμο και όχι αγώνα ταχύτητας.
Σε αυτό τον αγώνα η ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη. Ο ασθενής πρέπει να ελέγχει την πρόοδό του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διαπιστώνει εάν η κατάσταση βελτιώνεται ή επιδεινώνεται. Πάντοτε με τη βοήθεια της διατροφής, της άσκησης και της κατάλληλης θεραπείας φυσικά!

Πάντα με υγεία,

Άννα Κορτέση

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.