Τενοντίτιδα

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα Ώμου:  Διάγνωση και Θεραπεία με Υπερηχογράφημα Facebooktwitterpinterest

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ενός τένοντα. Οι τένοντες είναι ινώδεις ιστοί σαν κορδόνια, που συνδέουν τα οστά με τους μυς. Μέσω των τενόντων πραγματοποιούνται οι κινήσεις όλων των αρθρώσεων. Άτομα τα οποία καταπονούν συστηματικά τους μύες των καρπών, των ώμων κτλ. αναγκάζουν τους τένοντες να δουλεύουν πιο έντονα. Έτσι, στην περιοχή δημιουργείται οίδημα και φλεγμονή γνωστή ως τενοντίτιδα.

Ουσιαστικά η τενοντίτιδα οφείλεται σε συχνές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Άτομα που εργάζονται σε υπολογιστή ή κάνουν χειρωνακτική εργασία, ασχολούνται με δραστηριότητες όπως το τένις ή με μουσικά όργανα εμφανίζουν συχνά πρόβλημα τενοντίτιδας. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία διότι οι τένοντες με την πάροδο των ετών και των διαδοχικών φλεγμονών συγκεντρώνουν κρυστάλλους ασβεστίου (άλατα) και χάνουν την ελαστικότητά τους.
Αλλά και παθήσεις όπως ο θυρεοειδής, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθυματώδης λύκος μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση τενοντίτιδας.

Η τενοντίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στις αρθρώσεις:

  • Των καρπών: άτομα που εργάζονται σε υπολογιστή, παίζουν πιάνο ή ασχολούνται με την ενόργανη γυμναστική εμφανίζουν πολύ συχνά τενοντίτιδα στους καρπούς.
  • Των ώμων: άτομα που ασχολούνται με την κολύμβηση, τις ρίψεις ή επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές πάσχουν πιο συχνά.
  • Των γόνατων: αθλητές που καταπονούν τα γόνατα τους όπως οι ποδοσφαιριστές ή οι δρομείς, αλλά και άτομα που σηκώνουν ή μεταφέρουν βάρη εμφανίζουν συχνά πρόβλημα τεντοντίτιδας στα γόνατα
  • Των ισχίων: τεντοντίτιδες στα ισχία εμφανίζουν συνήθως αθλητές που ασχολούνται με το μπάσκετ, τα άλματα κ.α.
  • Των αγκώνων: επικονδυλίτιδες ειδικά σε αθλητές του τένις και σε άτομα που ασχολούνται με χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η τενοντίτιδα;

Οι ασθενείς με τενοντίτιδα παραπονιούνται για πόνο κατά μήκος της άρθρωσης και δυσκολία στην κίνηση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο πόνος συνεχίζεται ακόμα και τις νυχτερινές ώρες και όταν το άτομο δεν κινεί το μέλος του. Πολλές φορές τη στιγμή της κίνησης, μπορεί να παρατηρηθεί μυϊκός σπαμός. Ακόμα και όταν περάσει η πρώτη-οξεία φάση και τα συμπτώματα υποχωρήσουν η περιοχή θα συνεχίσει να παρουσιάζει ευαισθησία και με την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες η τενοντίτιδα μπορεί να υποτροπιάσει.

Ασημάκης Β. Ανδρεόπουλος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.