Ξηροί καρποί : “Ασπίδα” για την υγεία μας!

Facebooktwitterpinterest

Όσο περνούν τα χρόνια, όλο και πληθαίνουν οι έρευνες που μας δείχνουν πόσο μεγάλο διατροφικό όφελος για την υγεία μας είναι οι ξηροί καρποί, όπως επίσης και ασπίδα κατά πολλών ασθενειών! Υπάρχουν πολλά είδη ξηρών καρπών και αξίζει να γνωρίσουμε την αξία τους, για το καθένα ξεχωριστά.

ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο. Επίσης, είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και ω-3, ω-6 λιπαρών οξέων.
Λόγω των παραπάνω θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, βελτιώνουν τα προβλήματα του νευρικού συστήματος, καθαρίζουν τα έντερα, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Ακόμα, συμβάλλουν στην αντιγήρανση των κυττάρων, στην καλή υγεία των οστών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτελούν ιδανικό καθημερινό σνακ, διατηρώντας σε κορεσμό τον οργανισμό για αρκετή ώρα και τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά.
(Μια χούφτα αμύγδαλα (28-30 γραμμάρια)=165 θερμίδες)

ΚΑΣΙΟΥΣ
Αποτελώντας μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, σιδήρου και καλίου, τα κάσιους θεωρούνται μια πολύ καλή διατροφική επιλογή. Επίσης, περιέχουν ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τρυπτοφάνη. Όπως δείχνουν οι έρευνες, προλαμβάνουν την εξέλιξη ορισμένων μορφών καρκίνου και ασθενειών. Επιδρούν, επίσης, θετικά στα οστά, στο δέρμα, στους μυς, στα δόντια και στα μάτια. Τέλος, βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεύρων και συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους.
(Μια χούφτα κάσιους=180 θερμίδες)

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Τα φουντούκια περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β6, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και εμφανίζουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Προστατεύουν από την οστεοπόρωση και την απασβέστωση των οστών, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου. Είναι, ακόμα, πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο, βιταμίνη Ε και β-σιτοστερόλη.
(Μια χούφτα φουντούκια=177 θερμίδες.)

ΑΡΑΠΙΚΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ
Όντας εξαιρετική πηγή νιασίνης, φολλικού οξέος και φυτικών στερολών, τα αράπικα φιστίκια δρουν κατά της αναιμίας και συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της HDL (“καλής”) χοληστερόλης. Είναι, ακόμα, ισχυρά αντιοξειδωτικά και απολυμαντικά των αναπνευστικών οδών.
(Μια χούφτα αράπικα φιστίκια=160 θερμίδες)

ΚΑΡΥΔΙΑ
Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, μαγνησίου, ασβεστίου,
μαγγανίου, χαλκού, καλίου, σιδήρου, σεληνίου και των βιταμινών Α, Ε, Κ και του συμπλέγματος Β. Προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (“κακής”) χοληστερόλης, το σχηματισμό θρόμβων, χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Βοηθούν στο πρόβλημα της αϋπνίας, καθώς περιέχουν μελατονίνη. Προστατεύουν από το σχηματισμό πέτρας στη χολή και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.
(5 ολόκληρα καρύδια=100 θερμίδες)

ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ
Τα κουκουνάρια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Β1, Ε, Κ, χαλκού, σιδήρου, μαγνησίου και μαγγανίου. Περιέχουν, ακόμα, ένα λιπαρό οξύ, το πινολενικό οξύ, το οποίο ίσως να παίζει ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς επηρεάζει τις ορμόνες που σχετίζονται με τον κορεσμό. Βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, της αναιμίας, των καρδιοπαθειών και της αρτηριοσκλήρωσης. Τέλος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή σε περιπτώσεις κοπώσεως, αλλά και σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης και απασβέστωσης των οστών.
(Μια χούφτα κουκουνάρια=190 θερμίδες)

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ
Εκτός από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, οι ηλιόσποροι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, ασβεστίου, σεληνίου, χαλκού, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών συμπλέγματος Β και φυτοστερολών, δίνοντάς τους, έτσι, ισχυρές ιδιότητες ως προς το νευρικό και μυικό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, προστατεύοντας από τον καρκίνο και την οστεοπόρωση και δρώντας αντιγηραντικά.
(Μια χούφτα ηλιόσποροι=85 θερμίδες)

ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ
Ρυθμίζουν το εντερικό σύστημα, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επηρεάζοντας έτσι θετικά στα επίπεδα του σακχάρου. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, σελήνιο, σίδηρο, νιασίνη και πρωτεΐνη, μάλιστα σε τόση περιεκτικότητα που καθιστά δυο χούφτες φιστίκια Αιγίνης να αντιστοιχούν σε μια μερίδα κρέατος.
(Μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης=167 θερμίδες)

Οι ιδιότητες, λοιπόν, των ξηρών καρπών είναι τόσο ευεργετικές για τον οργανισμό μας που θα πρεπε να αποτελούν καθημερινή τροφή στο διαιτολόγιό μας. Προσοχή, όμως, πρέπει να δοθεί καθώς έχουν σημαντική θερμιδική αξία και στην περίπτωση που δεν αφαιρέσετε κάτι άλλο από τη διατροφή σας, θα αυξήσετε σίγουρα το βάρος σας. Ακόμα, όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει να θυμούνται πως ορισμένοι ξηροί καρποί έχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως τα αράπικα φιστίκια, τα κάσιους, τα κουκουνάρια, οπότε θα πρέπει να τα καταναλώνουν σπανίως και να προτιμούν περισσότερο εκείνα που έχουν μικρότερη ποσότητα αυτών, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης και οι ηλιόσποροι.

 

 

 

 

 

 

 

Κατερίνα Πασχαλίδου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.