Πρώτη μέρα στο σχολείο

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι και τα μπάνια πέρασαν και ήρθε η ώρα το μικρό σας αγγελούδι να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο. Τι έχετε να αντιμετωπίσετε και πως είναι η ψυχολογία του παιδιού σας αλλά και η δική σας;

Αρχικά να τονίσουμε  ότι, οτιδήποτε μας βγάζει από την καθημερινότητά μας και την ρουτίνα μας σίγουρα μας αγχώνει. Άρα, το άγχος της αλλαγής είναι κάτι φυσιολογικό, που με την πάροδο του χρόνου θα εξαλειφθεί.

Αυτό που πιθανόν να αντιμετωπίσετε, ακόμα και λίγες μέρες πριν την έναρξη των σχολείων, είναι:

 

  • Άρνηση του παιδιού σας να πάει σχολείο

Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο μεν, αλλά δεν γνωρίζουμε πως να το αντιμετωπίσουμε.

Σκεφτείτε ότι το παιδί σας έχει συνηθίσει να βρίσκεται κοντά σας, να βρίσκεται στο σπίτι και με οικεία πρόσωπα. Άρα η προοπτική του σχολείου ίσως να μην είναι κάτι που θα το ενθουσιάσει. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να του δώσουμε όλα τα «όπλα» που θα τον κάνουν να σταθεί στα πόδια του και δεν θα φοβάται τις αλλαγές. Εάν λοιπόν κάτσουμε και συζητήσουμε με το παιδί μας για το τι είναι σχολείο, πως λειτουργεί. τι θα κερδίσει από αυτή την εμπειρία το παιδί τότε θα αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και σιγουριά για τον εαυτό του. Επιμείνετε στα θετικά του σχολείου, στην δημιουργία φιλικών σχέσεων αλλά και εμπειριών, στην μάθηση και στην επίτευξη στόχων. Τότε το «βουνό» θα αρχίσει να μοιάζει με λόφο!

 

  • Δυσκολίες στην επικοινωνία με τα άλλα παιδιά

Ίσως οι πρώτες μέρες να είναι δύσκολες για το παιδί σας καθώς δεν θα ξέρει πως να έρθει σε επαφή με τα άλλα παιδιά και να παίξει. Συμβουλεύστε το. Προτείνετε του τρόπους για να επικοινωνήσει μαζί τους. Ένα χαμόγελο ίσως είναι η αρχή. Μάθετέ του να μοιράζετε τα παιχνίδια του. Έτσι θα ξεκινήσει μια μικρή φιλία χωρίς να το καταλάβει.

 

  • Ανασφάλεια 

Επειδή η αίσθηση της ανασφάλειας είναι κάτι που ίσως αντιμετωπίσετε, βρείτε τρόπους που θα τον κρατήσουν χαρούμενο και θα νιώσει την ασφάλεια του σπιτιού. Φορέστε του τις πρώτες μέρες τα αγαπημένα του ρούχα, αυτά που ψωνίσατε μαζί για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Δώστε του την νέα του αγαπημένη τσάντα να την γεμίσει μόνος του με τα αγαπημένα του πράγματα ή παιχνίδια. Κάντε τον να νιώσει χαρούμενος αφού επιτέλους θα φορέσει τα νέα του ρούχα και θα χρησιμοποιήσει την τσάντα του!

 

  • Μη δείξετε το δικό σας άγχος 

Είναι λογικό να αισθάνεστε κι εσείς αγχωμένοι για το νέο ξεκίνημα του παιδιού σας, καθώς νιώθετε ότι για κάποιες ώρες πλέον δεν θα μπορείτε να είστε δίπλα του αλλά και να το προστατέψετε από τα εμπόδια που ίσως αντιμετωπίσει. Ότι και να νιώθετε, όσο κι αν αγχώνεστε, μη το δείξετε και μη το μεταδώσετε στο παιδί σας. Όσο κι αν το προετοιμάζετε για την πρώτη του μέρα στο σχολείο, εάν σας δει να στεναχωριέστε και να αγχώνεστε, τότε όλη η προετοιμασία σας θα πάει στράφι. Όχι μόνο θα αγχωθεί για τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά ακόμα περισσότερο και για εσάς. Εάν θέλετε να συζητήσετε κι εσείς με κάποιον για τους φόβους σας, κάντε το με τον σύζυγό σας, τους φίλους σας ή τους συναδέλφους σας. Έτσι θα ανακουφίσετε την ψυχή σας και θα επιτρέψετε στο παιδί σας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα εμπειρία χωρίς παρεμβολές!

 

Σημείωση: Μη ξεχάσετε να πάτε εσείς το παιδί σας την πρώτη μέρα στο σχολείο. Έτσι θα νιώσει ότι εκεί που πάει είναι ένας χώρος που εσείς εγκρίνεται αλλά και γνωρίζεται τους εκπαιδευτικούς.

 

Καλή σχολική χρόνια!

 

 

 

 

 

 

 

Νικολέττα Σεφέρου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.