Διπολική διαταραχή

Facebooktwitterpinterest

Πάνω από το 4% της ανθρωπότητας έχουν διπολική διαταραχή και δεν το γνωρίζουν.

Αυτό αναφέρουν σύγχρονες στατιστικές μελέτες που έγιναν σε Αμερική και Ευρώπη.

Μάλιστα σε άλλη έρευνα που έγινε στην 9 Ευρωπαϊκά κράτη εάν γνωρίζουν την πάθηση το 85% απάντησαν πως δεν την ξέρουν, ενώ ακόμα ένα 5% απάντησε λάθος.

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι είναι η διπολική διαταραχή.

Η διπολική διαταραχή ( γνωστή και ως διπολική συναισθηματική διαταραχή, μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ή απλώς μανιοκατάθλιψη ), είναι μια ψυχική νόσος που στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς κάθε χρόνο.

Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης γνωστά ως μανία εναλλασσόμενα με επεισόδια κατάθλιψης.

Η αιτία που προκαλεί την διαταραχή δεν είναι ξεκάθαρη αλλά οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρείται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η θεραπεία περιλαμβάνει σταθεροποιητές διάθεσης όπως το λίθιο, αντιεπιλιπτικά φάρμακα καθώς και ψυχοθεραπεία.

Υπάρχουν γενικευμένα προβλήματα με κοινωνικό στίγμα, στερεότυπα καθώς και προκατάληψη ενάντια σε άτομα με διπολική διαταραχή, ωστόσο η διπολική διαταραχή έχει συνδεθεί και με την δημιουργικότητα και ακόμη και την ιδιοφυΐα.

Θυμίζω και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Βίνσεν βαν Γκογκ και η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ, έπασχαν από αυτή.

Συμπτωματολογία.

Η μανία είναι το κύριο χαρακτηριστικό και αυτή έχει διάφορα επίπεδα έντασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτή μπορεί να είναι από μια απλή συλλεκτική μανία με θεμιτούς τρόπους αντικειμένων έως και η χρήση κλοπής ή ακόμα και βίας για να το αποκτήσει αγγίζοντας την ψύχωση.

Στις βαριές περιπτώσεις συνήθως χάνετε και η αίσθηση της ευθύνης παντελώς καθώς και του κίνδυνου.

Σε όλες τις βαθμίδες μανίας, η διπολική διαταραχή γίνεται ορατή με τα μεσοδιαστήματα βαθιάς κατάθλιψης.

Τα άτομα, χάνουν κάθε ενδιαφέρον για την ζωή και απομονώνονται στο σπίτι τους.

Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών.

Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών ( Μανίας – κατάθλιψης ) βοηθά κατά ένα μεγάλο μέρος την διάγνωση κύρια όμως στους ενήλικες.

Στα παιδιά και στους εφήβους παρατηρούμε περισσότερο και την μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης σε ότι ασχολούνται, την δυσκολία στην αποστήθιση και στην διαρκή εναλλαγή των θεμάτων τους σε μια συγκεκριμένη εμετολογικά συζήτηση.

Αίτια.

Τα αίτια της διπολικής διαταραχής δεν είναι πάντα ίδια και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτό είναι ακόμα ένα επιπρόσθετο στοιχείο που καθιστούν την διάγνωση της δυσκολότερη.

Μελέτες έχουν δείξει κληρονομικότητα, συχνά το ίδιο πρόβλημα σε δίδυμα του ίδιου ωαρίου, άσχημα τραυματικά παιδικά ή και εφηβικά χρόνια.

Υπάρχουν εκτός αυτών των γενικών αιτιών και κλινικές έρευνες που ασχολούνται με τον εγκέφαλο, τα χρωμοσώματα και το DNA χωρίς ωστόσο να έχουν βρεθεί ικανά στοιχεία προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.


Τέλος εκείνο που με ασφάλεια θα μπορούσε να πει η επιστημονική κοινότητα είναι η επίδραση των εξάρτισηογόνων ουσιών στην εκδήλωση της νόσου τόσο χρονικά, όσο και σε ένταση. ( Κυρίως χασίς, αλκοόλ. )

Δεν είναι τυχαίο που άτομα με διπολική διαταραχή και σε όλους τους τομείς, ( Γράμματα, τέχνες και παρατατικούς. ) δημιούργησαν έργα, πράξεις, πέρα από κάθε φαντασία και σε στιγμή κρίσης των προαναφερομένων ουσιών. )

Πρόληψη.

Χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί συγκεκριμένος τρόπος πρόληψης, καλό είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να μην βιώνουν δυσάρεστες οικογενειακές καταστάσεις, να αποφεύγεται γενικότερα το στρες και να λαμβάνουμε υπ’ όψιν σοβαρά την κληρονομικότητα.

Θεραπεία.

Με την κλασική Ιατρική και φαρμακευτική αγωγή μόνο το λίθιο είναι ικανό να θεραπεύει τη μανία στα παιδιά.

Η διπολική διαταραχή δεν μπορεί να θεραπευτεί, αντιθέτως η θεραπεία εστιάζει στο να βοηθήσει κάποιο άτομο να ελέγχει τα υπάρχοντα επεισόδια και στο να μην αναπτύξει άλλα επεισόδια στο μέλλον.

Πέρα όμως από την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση των ειδικών, σύγχρονες έρευνες μελέτησαν το Lion’s Mane που επηρεάζει την ανάπλαση των κυττάρων και διευκολύνει τους νευροδιαβιβαστές για νηφάλιες αποφάσεις, το βότανο Αϊ Γιάννης ( Βαλσαμόχορτο ) που έχει παρεμφερή δράση με το Lion’s Mane αλλά τοξικότητα στην υπερδοσολογία, το συνένζυμο coQ10 που βοηθά την αποτοξίνωση των νευρικών κυττάρων και την ενδυνάμωση τους.

Ο συνδυασμός ενός από τα τρία ή και φορές δυο εκ’ των τριών τους έδωσε πολύ καλά και γρήγορα αποτελέσματα παίρνοντας όμως σαν βασικό άξονα της θεραπείας το Ganoderma Lucidum.

Με το Ganoderma Lucidum επέτυχαν την καθολική αποτοξίνωση του ασθενούς, την ενίσχυση της μικρο-κυκλοφορίας του αίματος και γενικότερα του καρδιαγγειακού και τέλος την γρηγορότερη μεταφορά των ουσιών των προαναφερομένων στον στόχο τους που ήταν οι νευροδιαβιβαστές.

Επίλογος.

Η Διπολική διαταραχή είναι νόσημα που άπτεται αποκλειστικά στους ειδικούς ψυχίατρους και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κύρια από το περιβάλλον του πάσχοντα.

Ένας στοχευμένος συνδυασμός σωστής συμπεριφοράς, σωστών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, αλλά κυρίως και φυσικών ιαμάτων σίγουρα μπορεί να αλλάξει την κοινωνικοποιημένη εικόνα του ασθενή.

 

Γιώργος Ερυσιάνος Κυριακού,
Φαρμακοποιός.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.