Εγώ πότε θα γίνω μάνα;

Facebooktwitterpinterest

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Πολλά ζευγάρια προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί και δυσκολεύονται για διαφόρους λόγους. Μπορεί να υπάρχει κάποιο σοβαρό αίτιο η μπορεί να είναι κάτι πιο απλό. Σε κάθε περίπτωση όσο παίρνει ο καιρός και δεν υπάρχει εγκυμοσύνη τόσο πιο πολύ το ζευγάρι αγχώνεται .

Υπάρχει συνήθως και η περιφερειακή πίεση από συγγενείς και γνωστούς-στην Ελλάδα ζούμε- με αποτέλεσμα να αναζητείται λύση με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους.
Παρακάτω θα αναφέρουμε ορισμένα tips για ζευγάρια που προσπαθούν να γίνουν γονείς.
1)Συχνές σεξουαλικές επαφές
Από την εμπειρία μου πολλά ζευγάρια δεν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές(τρεις φόρες εβδομαδιαίως) λόγω δουλειάς, κούρασης και άλλων παραγόντων.
2)Εύρεση των γόνιμων ημερών (για γυναίκες που έχουν κύκλο 28 ημερών είναι στο μέσον του κύκλου).Εάν η γυναίκα δεν έχει σταθερό κύκλο θα πρέπει αν επισκεφτεί τον γυναικολόγο για έλεγχο ωορρηξίας και για παρουσία η όχι πολυκυστικών ωοθηκών η άλλων παθήσεων.
3)Η αποχή από τις επαφές για μεγάλο διάστημα δεν κάνει καλύτερο το σπέρμα παρά την πεποίθηση πολλών ανδρών ίσα ίσα το κάνει χειρότερο λόγω αυξήσεως των συγκολλήσεων άρα επαφές κάθε δυο τρεις ημέρες είναι ιδανικό.
4)Όλοι οι άνδρες στέλνουν τις γυναίκες τους πρώτες για έλεγχο όταν δεν μπορούν να κάνουν παιδί. Λάθος ο πρώτος που θα πρέπει να εξεταστεί είναι ο άνδρας γιατί είναι εύκολη η εξέταση και άμεσο το αποτέλεσμα .Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η ανδρική υποτονικότητα είναι αρκετά υψηλή γύρω στο 35- 40%.
5)Ορμονικός έλεγχος της γυναικάς και ιδιαίτερα της AMH(anti mullerhian hormone)ακόμα και σε νεαρή ηλικία γιατί αρκετές γυναίκες έχουν μειωμένη γονιμότητα ακόμα και σε ηλικία κάτω των 30 ετών και το βλέπουμε συχνά στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
6)Υγιεινή διατροφή ,διακοπή καπνίσματος, καθημερινή άσκηση. Παίζουν όμως τόσο μεγάλο ρολό στην αύξηση της γονιμοτητας? Σίγουρα βοηθάνε (ειδικά η διακοπή του καπνίσματος στην βελτίωση του σπέρματος)αλλά θα πρέπει πάντα να αναζητείται το αίτιο του προβλήματος.
7)Εάν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών και ιδιαίτερα εάν είναι πάνω από 40 έξι μήνες απλών επαφών είναι αρκετοί πριν αρχίσουν τις επισκέψεις στους γιατρους. Και αυτό γιατί η γονιμότητα της γυναικάς πέφτει μετά τα 35 και με ταχείς ρυθμούς μετά τα 40 .
8)Επίσκεψη σε ειδικό γυναικολόγο σε θέματα γονιμότητας που θα κατευθύνει σωστά το ζευγάρι ώστε να αποκτήσουν παιδί.
9)Μια ουσιαστική νότα αισιοδοξίας για το τέλος,  η επιστήμη έχει προχωρήσει σε τόσο υψηλό επίπεδο που όλα τα ζευγάρια μπορούν αποκτήσουν παιδί στην εποχή μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες από την πλευρά της ιατρικής για όλα τα αιτία υποτονικότητας να αντιμετωπιστούν και όλοι να γευτούν την μοναδική χαρά της γέννησης ενός η περισσότερων παιδιών.

Παναγιώτης Καλιαντζής
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Εξειδικευμένος στην εξωσωματική γονιμοποίηση &προβλήματα γονιμότητας

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.