Πρόληψη Αθλητικών Τραυμάτων

Facebooktwitterpinterest

Συχνό ερώτημα από τους αθλητές και ασθενείς μας στο στάδιο της ενσωμάτωσης τους στην φυσιολογική ζωή μετά από μια θεραπεία: «Πώς να μειώσω τον κίνδυνο τραυματισμού μου κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μου σε αθλητικές δραστηριότητες;»

            Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι από εμάς που δοκίμασαν να συμμετάσχουν σε κάποιου είδους αθλητική δραστηριότητα, έχουν υποστεί κάποιου είδους τραυματισμό τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους, όπως ένα απλό τράβηγμα μυών, μια απλή θλάση στη γάμπα, ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο ή και ακόμα βαρύτερες κακώσεις.

Οι αθλητικές κακώσεις μπορούν να προληφθούν μέχρι και 50% εάν ακολουθήσετε τις παρακάτω 5 δοκιμασμένες πρακτικές:

  1. Να προηγείται πάντα η Προθέρμανση! Είναι πολύ σημαντικό, πριν αρχίσεις το κύριο μέρος της γύμνασής στου, να αυξήσεις την αιματική ροή προς τους μύες σου ώστε αυτοί να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της άσκησης (κυρίως ένταση, ποσότητα και πυκνότητα του ασκησιογενούς ερεθίσματος).
  2. Να κάνεις διατάσεις των μυών! Η μεθοδική διάταση των μυϊκών αυξάνουν ταυτόχρονα την ελαστικότητα των μυών και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων σου. Με τον τρόπο αυτό (προθέρμανση και διατάσεις) μειώνεις αποδεδειγμένα την πιθανότητα τραυματισμού σου.
  3. Αερόβια άσκηση! Ενσωμάτωσε στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα την αερόβια άσκηση επειδή όχι μόνο μειώνεις την πιθανότητα τραυματισμού αλλά και επειδή ισχυροποιείς την γενική βιολογική σου ικανότητα και συνεπώς την απόδοσή σου στην άσκηση. Ωστόσο…

Μην αυξήσεις την ένταση γρήγορα! Η αύξηση της έντασης αποτελεί ένα από τα πιο συχνά λάθη κατά την άσκηση επειδή ο αρχάριος πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται πιο σκληρά! Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η μεγάλη διακύμανση του ασκησιογενούς ερεθίσματος προδιαθέτει για τραυματισμό. Συνεπώς, αύξησε την ένταση της άσκησής σου σταδιακά και διατήρησε το φορτίο της άσκησης σε μεσαία επίπεδα για αρκετό διάστημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Ευγενιάδης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.