Παθήσεις του τένοντα του Δικέφαλου Βραχιόνιου

Facebooktwitterpinterest

Τενοντίτιδα και ρήξη της μακράς κεφαλής του δικεφάλου

Η μακρά κεφαλή του δικεφάλου είναι ένα κυλινδρικό ανατομικό μόριο (μοιάζει με κορδόνι) που συνδέει τον δικέφαλο βραχιόνιο μυ με την ωμογλήνη. Τα κύρια συμπτώματα της φλεγμονής της μακράς κεφαλής του δικεφάλου είναι πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και αδυναμία. Ο πόνος εκλύεται με την κίνηση, ή υπάρχει ακόμη και σε ηρεμία.

Ο χρόνιος ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει την αυτόματη ρήξη του τένοντα, η οποία συνοδεύεται από εκχύμωση στο μπράτσο αλλά μείωση προοδευτικά του πόνου ή την μερική ρήξη του τένοντα, η οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνη και ταλαιπωρεί τον ασθενή.

Η εξέταση με υπερηχοτομογραφία ή με μαγνητική τομογραφία επιβεβαιώνει την διάγνωση.

Η τενοντίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά με:
• Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
• Φυσιοθεραπεία
• Τοπική έγχυση φαρμάκων ή επουλωτικών παραγόντων υπό υπερηχογραφικό έλεγχο σε πιο επίμονες περιπτώσεις.

Σε περιπτώσεις μερικής ρήξης η θεραπεία είναι η τενοτομή ή τενόδεση της μακράς κεφαλής που γίνεται ανοικτά ή αρθροσκοπικά.

Αστάθεια της μακράς κεφαλής του δικεφάλου

Σε ορισμένες περιπτώσεις η μακρά κεφαλή του δικεφάλου χάνει την στήριξή της στην φυσιολογική ανατομή της θέση μέσα στην αύλακα του δικεφάλου. Έτσι προκαλείται υπεξάρθρημα ή εξάρθρημα αυτής, μια κατάσταση ιδιαίτερα επώδυνη. Ο πόνος εκλύεται  κατά τις κινήσεις του ώμου και είναι ιδιαίτερα οξύς.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αστάθειας είναι χειρουργική με τενοτομή ή τενόδεση της μακράς κεφαλής ανοικτά ή αρθροσκοπικά. Η τενοτομή προτιμάται σε μεγαλύτερες ηλικίες ή σε ασθενείς που δεν έχουν ιδιαίτερες αθλητικές απαιτήσεις, ενώ η τενόδεση σε νεότερους ασθενείς ή σε άτομα με ιδιαίτερες απαιτήσεις (αθλητές, χειρώνακτες).

 

Εμμανουήλ Μπριλάκης
Ορθοπαιδικός χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.