Κάπνισμα και ανάπτυξη των περιοδοντικών νόσων!

Facebooktwitterpinterest

Το κάπνισμα, δυστυχώς, είναι βασικός συνεπικουρικός παράγοντας στην επιδείνωση της περιοδοντικής νόσου. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι βασική παράμετρος για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι η οριστική διακοπή του καπνίσματος.

Σε περιπτώσεις όπως στην πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου και στην κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση, το κάπνισμα είναι αντένδειξη για την εφαρμογή της θεραπείας, καθώς μελέτες από τους Tonetti και συνεργάτες (1993) δείχνουν μειωμένα ποσοστά επιτυχίας σε καπνιστές.
Ειδικότερα στην πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου μπορεί και να έχουμε ολική αποτυχία της θεραπείας, λόγω του καπνίσματος.
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι στους καπνιστές είναι μειωμένο ένα βασικό κλινικό εύρημα των περιοδοντικών νόσων: η αιμορραγία.
Γι’ αυτό το λόγο, οι καπνιστές δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα ότι πάσχουν από τη νόσο.
Στο περιοδοντολογικό ιατρείο, το 90% των ασθενών με χρόνια γενικευμένη περιοδοντίτιδα είναι καπνιστές και ελάχιστοι αναφέρουν την αιμορραγία για σύμπτωμα. Όταν ένας καπνιστής αντιληφθεί την αιμορραγία από τα ούλα του, συνήθως είναι αρκετά αργά, καθώς έχει επέλθει ήδη μεγάλη καταστροφή των περιοδοντικών ιστών.
Οι περισσότεροι καπνιστές ασθενείς προσέρχονται στον περιοδοντολόγο, συνήθως όταν τα δόντια αρχίζουν και κουνιούνται.

 

Δημήτρης Νικολιδάκης

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.