Η σημασία της Υστεροσκόπησης πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Facebooktwitterpinterest

Το περιβάλλον τη μήτρας και συγγεκριμένα το εσωτερικό της (κοιλότητα της μήτρας) είναι αυτό που θα δεχτεί το έμβρυο κατα τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης .

Για να πετύχει η εμφύτευση του εμβρύου η κοιλότητα της μήτρας θα πρέπει να είναι ελεύθερη απο παθολογία και ανατομικές ανωμαλίες. Και αυτό γιατί στους πιο σημαντικούς λόγους υπογονιμότητας και αποβολών συγκαταλέγονται τα προβλήματα όπως οι πολύποδες  τα ινομυώματα της μητρας   οι συμφύσεις   αλλά και ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας. Προβλήματα που με τη μεθοδο της υστεροσκόπησης μπορουν να διαγνωσθούν και να διορθωθούν.
Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες έρευνες το 25% των γυναικών που αντιμετώπισαν μία αποτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) εμφάνισαν κάποιο πρόβλημα στην μήτρα. Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με επεμβατική υστεροσκόπηση υπολογίστηκε ότι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100%.
Ένα κολπικό υπερηχογράφημα ή μια υστεροσαλπιγγογραφία σε αντίθεση με την υστεροσκόπηση δεν επαρκούν σε κάθε περίπτωση για την διάγνωση τέτοιων προβλημάτων.

Η υστεροσκόπηση είναι από τις σημαντικότερες εξετάσεις που επιβάλλεται να γίνουν πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ειδικά δε αν στοχεύουμε σε υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Πως γίνεται η εξέταση.
Ο ενδοσκοπικός γυναικολόγος μπορεί μέσω της υστεροσκόπησης να ελέγξει εσωτερικά τον τράχηλο και την κοιλότητα της μήτρας. Για τις ανάγκες της εξέτασης χρησιμοποιεί το υστεροσκόπιο. Πρόκειται για ένα λεπτό σωλήνα διαμέτρου 3 έως 10 χιλιοστών με κάμερα και φως ο οποίος εισάγεται από φυσιολογικές οπές του σώματος ,τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας χωρίς να απαιτούνται χειρουργικές τομές. Η απεικόνιση που καταγράφει το υστεροσκόπιο προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη υψηλής ευκρίνειας
Τι μπορώ να κάνω;
Επικοινωνήστε με τον γιατρό Dr. Μαρινάκη, ώστε με την καθοδήγησή του να καταστρώσετε ένα επιτυχημένο αναπαραγωγικό πλάνο με στόχο ένα υγιές παιδί το συντομότερο δυνατό. Μην διστάσετε να προγραμματίσετε ένα υστεροσκοπικό έλεγχο σε περίπτωση που θα επιλέξετε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
________________________________________
Ο γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης διετέλεσε Λέκτορας στο ερευνητικό πρόγραμμα ‘OVARIAN AGEING AND FERTILITY’ του IMPERIAL COLLEGE, LONDON και κατέχει διεθνούς βαρύτητας επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
________________________________________

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.