Παρεγκεφαλιδική αιμορραγία

Facebooktwitterpinterest

Η αυτόματη παρεγκεφαλιδική αιμορραγία αφορά το 5% των αυτόματων ενδοεγκεφαλικών αιμορραγιών. Η αιτία πρόκλησης της αιμορραγίας, το μέγεθος και ιδιαίτερα η εντόπιση του αιματώματος, η κατάσταση της 4ης κοιλίας, καθώς και το επίπεδο συνείδησης είναι παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη απόφασης για συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση.

Η πλειονότητα των ασθενών έχουν ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης και σπάνια όγκοι, αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, η αμυλοειδική αγγειοπάθεια μπορεί να προκαλέσουν αυτόματη παρεγκεφαλιδική αιμορραγία. Συνήθως η αιμορραγίες  αυτές εκδηλώνονται με κεφαλαλγία, εμέτους, αταξία, δυσαρθία, αδυναμία στάσης και βάδισης, πτώση επιπέδου συνείδησης ακόμα και θάνατος.

Η αξονική τομογραφία εγκεφάλου, επαρκεί για τη πρώιμη διάγνωση της αιμορραγίας, τη θέση, τη σοβαρότητα και την έκταση της.

Η μαγνητική τομογραφία σε δεύτερο χρόνο συνεισφέρει σε ύπαρξη αγγειακών ανωμαλιών. Η αναζήτηση της κατάστασης, της κυκλοφορίας του ΕΝΥ και των κοιλιών είναι αποφασιστικός παράγοντας για τη πορεία των ασθενών. Τα αιματώματα του οπισθίου κρανιακού βόθρου μπορεί να προκαλέσουν υδροκέφαλο και να χρειαστεί άμεσα τοποθέτηση παροχετευτικού συστήματος ΕΝΥ.

Η υποκρυπτόμενη αιτία πρόκλησης της αιμορραγίας, η ηλικία του ασθενούς, το μέγεθος και η εντόπιση του αιματώματος, η διαταραχή στη κυκλοφορία του ΕΝΥ, το επίπεδο συνείδησης, η κατάσταση της 4ης κοιλίας, η χρονική στιγμή αναζήτησης νευροχειρουργικής βοήθειας, είναι παράγοντες για τη λήψη απόφασης για συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση και στην έκβαση της πορείας των ασθενών αυτών.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΕΣΙΔΗΣ

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.