Αιτιολογία, συμπτώματα και αντιμετώπιση των αποβολών!

Facebooktwitterpinterest

Οι αιτίες μπορεί να είναι διαφορετικές. Διακρίνουμε τις μεμονωμένες αποβολές, που συνδέονται συνήθως με χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου και τις επαναλαμβανόμενες αποβολές που συνδέονται με οργανικά ή ορμονικά προβλήματα, αιμοποιητικές ή ανοσολογικές διαταραχές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες των μελλοντικών γονέων. Αυτές οι αιτίες μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.

Να σκέφτεστε, ακόμα κι όταν οι αποβολές επαναλαμβάνονται, ότι δεν μειώνουν ουσιαστικά τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε παιδιά στο μέλλον.

Το κύριο σύμπτωμα είναι η κολπική αιμόρροια μαζί με πόνους χαμηλά στην κοιλιά.

Μικρή απώλεια αίματος, στην αρχή της κύησης, ενδέχεται να είναι φυσιολογική αλλά πρέπει πάντα να αναφέρεται στο γυναικολόγο. Συνήθως πρόκειται για μικρή αποκόλληση της τροφοβλάστης (μελλοντικός πλακούντας).

Όταν η αιμορραγία είναι μεγάλη σε ποσότητα και συνοδεύεται από πήγματα, τότε ενδέχεται να καταλήξει σεαποβολή. Συχνά, συνυπάρχουν πόνοι, παρόμοιοι με τηςπεριόδου καικράμπες στην κοιλιά. Τις περισσότερες περιπτώσεις, οι αποβολές στην αρχή της εγκυμοσύνης οφείλονται σε μια τυχαία ανωμαλία του εμβρύου. Το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, και ο οργανισμός της μητέρας το αποβάλλει, ως ένα είδος φυσικής άμυνας.
Αυτά τα συμβάντα συνήθως είναι τυχαία και δεν θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Αντιμετώπιση

Αρχικά πρέπει να γίνει ένα υπερηχογράφημα.

Αν το έμβρυο έχει αποβληθεί αυτόματα και η απώλεια αίματος είναι αυτή μιας συνηθισμένης περιόδου, μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι. Ωστόσο, μην υποτιμάτε το γεγονός αυτό γιατί είναι τραυματικό για την ψυχολογία της γυναίκας. Αφήστε να σας περιποιηθούν και μιλήστε με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας, γιατί έχετε ανάγκη από συμπαράσταση. Αλλά πείτε στον εαυτό σας να προχωρήσετε ξεκινώντας την προσπάθεια για μια νέα εγκυμοσύνη.

Αν το έμβρυο έχει δεν αποβληθεί πλήρως και στο εσωτερικό της μήτρας παραμένουν ακόμα εμβρυικά υπολείμματα. Ο γυναικολόγος θα σας δώσει δισκία προσταγλανδινών που θα προκαλέσουν συσπάσεις και θα επιτρέψουν την εκκένωση της μήτρας. Αν αυτή η αγωγή είναι αναποτελεσματική, τότε θα υποβληθείτε σε θεραπευτική απόξεση ή αναρρόφηση.

Αν το έμβρυο δεν έχει αποβληθεί αυτόματα μπορείτε, αν αντέχετε την ιδέα, να περιμένετε λίγες μέρες ώστε να αποβληθεί αυτόματα και πιθανώς να αποφύγετε την επέμβαση. Σε περίπτωση μη αποβολής θα υποβληθείτε σε θεραπευτική απόξεση ή αναρρόφηση. Σε περίπτωση θεραπευτικής απόξεσης, η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο με μέθη.

Σύλληψη μετά από αποβολή

Πόσο χρόνο πρέπει να περιμένουν τα ζευγάρια;

Τα ζευγάρια τα οποία άρχισαv άμεσα την προσπάθεια για εγκυμοσύνη μετά την τελευταία αποβολή είχαν γρήγορα, αν όχι γρηγορότερα κύηση ο οποία οδήγησε σε τοκετό, χωρίς κίνδυνο επιπλοκών όπως σε αντίθεση με τα ζευγάρια τα οποία ανέμεναν την παρέλευση 3 μηνών για να αρχίσουν την προσπάθεια. Αυτό προκύπτει από δευτερεύουσα ανάλυση 1.083 γυναικών ηλικίας 18 έως 40 ετών με 1 ή 2 προηγούμενες αποβολές και των οποίων η έκβαση της τελευταίας κύησης δεν ήταν εξωμήτριος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα εξής:

  • Ζευγάρια με διάστημα αναμονής από την τελευταία αποβολή από 0 έως 3 μήνες (n=765) συγκρινόμενα με ζευγάρια με διάστημα αναμονής μεγαλύτερο από 3 μήνες (n=233) είχαν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν γέννηση ζώντος νεογνού (live birth) (53,2% έναντι 36,1%) με σημαντικά βραχύτερο χρόνο για εγκυμοσύνη οδηγούσα σε γέννηση ζώντος νεογνού (live birth) (Σχέση Πιθανοτήτων OR=1,71).
  • Επιπλέον, η προσαρμογή των δεδομένων στη θεραπεία με ασπιρίνη χαμηλής δόσης δεν μετέβαλλε σημαντικά τις εκτιμήσεις.

Θεόδωρος Λιακάκος

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.