Η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες πέρα και πάνω από κάθε Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Facebooktwitterpinterest

Οι Γιατροί του Κόσμου εκφράζουν τη βαθειά τους οδύνη για τον τραγικό χαμό δύο ανθρώπων εξαιτίας της χθεσινής πυρκαγιάς στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας Λέσβου και καλούν τις αρχές να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα.

Η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας.

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (Médecins du Monde – Grèce), εκφράζουν τη βαθειά τους οδύνη για τον τραγικό χαμό δύο ανθρώπων, μιας γυναίκας και ενός πεντάχρονου παιδιού, και το σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο εξαιτίας της χθεσινής πυρκαγιάς στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (εφεξής ΚΥΤ) στη Μόρια Λέσβου.
Κλιμάκιο της οργάνωσης παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εντός του κέντρου περιθάλποντας τραυματίες και βοηθώντας όλους όσοι είχαν ανάγκη. Σήμερα, επέστρεψαν κανονικά εντός του Κέντρου λειτουργώντας τα ιατρεία της οργάνωσης και παρέχοντας πλήρη ιατρική και ψυχοκοινωνική κάλυψη στον πληθυσμό του ΚΥΤ.
Τραγικά περιστατικά σαν το χθεσινό αναδεικνύουν για μια φορά τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης υπό τις οποίες ζουν οι άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα μας ως πρόσφυγες και μετανάστες.
Χώροι φιλοξενίας χωρίς επίσημο καθεστώς και κανονισμούς λειτουργίας, ακατάλληλοι για χειμερινή διαβίωση και με ελλιπείς παρεχόμενες υπηρεσίες για τους διαβιούντες σε αυτές. Στα νησιά, συνέπεια της Συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν επί μήνες σε δομές που έχουν προ πολλού ξεπεράσει τη χωρητικότητα τους.
Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να λειτουργούν χώροι, το κλείσιμο των οποίων έχει προαναγγελθεί εδώ και μήνες. Η ανακατασκευή δομών φιλοξενίας προχωρά με αργούς ρυθμούς. Πολλά κοντέινερς σε καταυλισμούς παραμένουν άδεια, την ίδια στιγμή που άνθρωποι ζουν σε σκηνές μέσα στο χειμώνα.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και ασφαλείας εντός των κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και ιδίως στα νησιά.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουμε εμφατικά ότι η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες για τους ίδιους και τις οικογένειες τους όχι μόνο δεν σχετίζονται αλλά είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας.
Στην προσπάθεια αυτή, δεσμευόμαστε ότι θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση των αναγκαίων λύσεων.

*    *    *
Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 15 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία). Ταυτόχρονα  ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.
Συμπληρώνοντας 26 χρόνια συνεχούς δράσης το 2016, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.
Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα,  την Αλγερία κ.α.
Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.