Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα του πρωκτού

Facebooktwitterpinterest

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (sexually transmitted diseases – std) του πρωκτού προκαλούνται από μία ποικιλία περίπου 30 ιών ή μικροβίων. Η πιθανότητα ύπαρξης σχετικής μόλυνσης πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν σε gay  η σε περίπτωση πρωκτικής επαφής.

Τα νοσήματα αυτά είναι συχνότερα στους HIV– θετικούς και διευκολύνουν την μόλυνση με τον ιό HIV. Οι μολύνσεις χωρίς συμπτώματα είναι πάρα πολύ συχνές σε περίπτωση πρωκτικής επαφής. Η μόλυνση χωρίς συμπτώματα με τον ιό HPV είναι πολύ συχνή στους gay και φθάνει περίπου το 70% ενώ στους οροθετικούς το 90%.

Φλεγμονή πρωκτού

Η συχνότερη εκδήλωση των std είναι η φλεγμονή του πρωκτού (πρωκτίτιδα).  Η πρωκτίτιδα εκδηλωνεται με:

  • πόνο στον πρωκτό
  • δυσκοιλιότητα και αίσθηση ατελούς κένωσης
  • εκροή υγρού (πυώδες ή οροπυώδες ή οροαιματηρό)
  • τεινεσμό (συνεχής τάση για αφόδευση)

Η συχνότερη αιτία πρωκτίτιδας στους gay είναι ο γονόκοκκος (30%), τα χλαμύδια (19%), ο έρπης (16%) και η σύφιλη (2%). Σε ενα σημαντικό ποσοστό δεν ανευρίσκεται η μολυσματική αιτία.

Εάν υπάρχει πρωκτοκολίτιδα (επέκταση της μόλυνσης προς το έντερο) τα συμπτώματα συνίστανται σε

  • Μικρές διάρροιες
  • Αιματηρά κόπρανα
  • Πόνος στην κοιλιά χαμηλά
  • Αίσθηση ατελούς κένωσης

Τα συχνότερα αίτια της πρωκτοκολίτιδας είναι τα μικρόβια Shigella, Campylobacter, Salmonella, and CMV και η αμοιβάδα. Η μόλυνση συχνά προέρχεται από το στόμα.

Εκτός από τις παραπάνω μολύνσεις που προκαλούν πρωκτίτιδα, στα std συγκαταλέγονται και η μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων- HPV (η σημαντικότερη μόλυνση), η μολυσματική τέρμινθος και ο αιμόφιλος ducreyi. Με την πρωκτική επαφή συχνή είναι η μόλυνση με τον ιό HIV και η μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας (Α και Β).

Προληπτικος έλεγχος

Σε περίπτωση πρωκτικής επαφής, κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται έλεγχος  για  HIV, ηπατίτιδα Β, σύφιλη, χλαμύδια, γονόκοκκο και ηπατίτιδα Β.

Σε περίπτωση που υπάρχουν πολλοί ή άγνωστοι συντρόφοι ή γίνεται χρήση ουσιών ή φαρμάκων, ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται συχνότερα. Επίσης  θα πρέπει να κάνετε τακτικό έλεγχο με κυτταρολογική πρωκτού ή καλύτερα με high resolution anoscopy για δυσπλασίες του πρωκτού και κονδυλώματα που οφείλονται στον ιό HPV (ανα τριετία- ανά έτος σε περίπτωση μόλυσνης με τον ιό HIV). Εξυπακούεται ότι πρέπει να λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις κατά τη πρωκτική επαφή.

Ο εμβολιασμος για τον HPV θεωρείται απαραίτητος στους gay και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την ηλικία των 26 ετών.

Απόστολος Σταματιάδης
Χειρουργός-Πρωκτολόγος,

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.