Χρήσιμες Ασκήσεις για την Ακράτεια

Facebooktwitterpinterest

ΑΣΚΗΣΕΙΣ KEGEL

Οι ασκήσεις Kegel είναι ένας φυσικός τρόπος εξάσκησης των μυών του πυελικού εδάφους που αναπτύχθηκαν αρχικά ως μέθοδος για την ακράτεια στις γυναίκες μετά από τον τοκετό. Λόγω της επιτυχίας των ασκήσεων, οι ασκήσεις αυτές χρησιμοποιούνται και συστήνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας που έχουν ακράτεια ούρων ή και κοπράνων.

Η επιτυχία των ασκήσεων Kegel εξαρτάται από τη κατάλληλη τεχνική και την επιμονή σε ένα κανονικό και επαναληπτικό πρόγραμμα άσκησης. Αρκετοί άνθρωποι έχουν δυσκολία στη σωστή και αποτελεσματική εξάσκηση, αφού δεν μπορούν εύκολα να προσδιορίσουν το σημείο που απομονώνει τους μύες του πυελικού εδάφους. Ο σκοπός των ασκήσεων Kegel είναι να ενισχυθούν οι μύες του πυελικού εδάφους, επιτυγχάνοντας τη μείωση της χαλάρωσης που επέρχεται με τα χρόνια, μετά από μία γέννα (γυναίκες), από φυσικά αίτια ή κάποιο χειρουργείο (γυναίκες και άνδρες). Έτσι, επιτυγχάνεται βελτίωση στο τρόπο λειτουργίας της ουρήθρας ή και του πρωκτικού σφικτήρα. Με την άσκηση του πυελικού εδάφους και τη μείωση της χαλάρωσης, εκτός του προβλήματος της ακράτειας, επιτυγχάνουμε πολύ καλύτερη αίσθηση κατά την ερωτική επαφή και για τα δύο μέρη. Επιπρόσθετα, με τον έλεγχο του πυελικού εδάφους οι γυναίκες επιτυγχάνουν καλύτερο και ευκολότερο τοκετό, ενώ οι άνδρες επιτυγχάνουν μεγαλύτερο έλεγχο κατά την εκσπερμάτιση.

Κατά τις ασκήσεις, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή, ώστε η πίεση που ασκούμε να εστιάζεται στους σωστούς μυς. Όσοι άνθρωποι αποτυγχάνουν από τις ασκήσεις, είναι επειδή εξασκούν λάθος μυς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να εξασκήσουν τους πυελικούς μύες, αποτυγχάνουν επειδή εξασκούν τους κοιλιακούς μύες ή τους μύες των μηρών. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές, και όργανα για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε και να εξασκήσετε τους σωστούς μύες, ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ποιος είναι τελικά ο πυελικός μυς; Αναγνωρίστε τον και κάντε τις ασκήσεις Kegel για να επωφεληθείτε από τη σωστή λειτουργία της ουρήθρας και τη μείωση της χαλάρωσης του κόλπου.

• ΑΣΚΗΣΗ 1

Για να βρείτε τον πυελικό μύ, δοκιμάστε να πάτε στη τουαλέτα και αρχίστε να ουρείτε. Προσπαθήστε τώρα, να σταματήσετε τη ροή των ούρων, πιέζοντας τους μύες που αισθάνεστε ότι είναι ικανοί να σταματήσουν τη ροή. Επαναλάβετε αρκετές φορές αυτή τη διαδικασία, μέχρι να εξοικειωθείτε με την αίσθηση αλλά και την ομάδα των μυών που πιέζετε. Προσέξτε κατά τη διαδικασία αυτή να πιέζετε μόνο τους μύες που ευθύνονται για την ούρηση και όχι τους υπόλοιπους μύες της περιοχής.

• ΑΣΚΗΣΗ 2

Για τις γυναίκες, ένας άλλος τρόπος για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη σωστή ομάδα μυών, είναι να παρεμβάλετε ένα δάκτυλο στο κόλπο, το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσετε να σφίξετε με τους μυς. Τοποθετήστε ένα δάκτυλο στο κόλπο σας, και προσπαθήστε να σφίξετε σαν να προσπαθούσατε να σταματήσετε την εκροή ούρων. Κατά τη διαδικασία αυτή θα πρέπει οι κοιλιακοί μύες και οι μύες των μηρών να είναι χαλαροί. Αν η άσκηση γίνεται σωστά τότε θα πρέπει να νιώθετε πίεση στο δάκτυλο.

Οι παραπάνω ασκήσεις σας βοηθούν να κατανοήσετε και να αισθανθείτε ποιους ακριβώς μύες πρέπει να γυμνάζετε. Με την κατανόηση λοιπόν των κατάλληλων μυών, ο ασκούμενος (άνδρας και γυναίκα ) συσπά τους μύς για 10 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώνει για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Ο κύκλος αυτός πρέπει να επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια την ημέρας και η σύσπαση προοδευτικά θα πρέπει να είναι πιο έντονη. Ένα κριτήριο βελτίωσης είναι το κατά πόσο μπορεί ο ασκούμενος να διακόψει την ούρηση κατά την πάροδο του χρόνου.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εντοπίζοντας σωστά τους κατάλληλους μυς μετά τη σύσπασή τους θα πρέπει να νιώθουν την ανύψωση του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις αυτές λέγονται και αόρατες αφού μπορούν να γίνουν οπουδήποτε χωρίς να τις καταλάβει κανένας παρά μόνο ο ασκούμενος.

Οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται καθημερινά και πολλές φορές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (6 μήνες).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.