Το πράσο στο καλάθι του χειμώνα

Facebooktwitterpinterest

Λαχανικό στενά συνδεδεμένα με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Με μια πιο ήπια γεύση και μεγαλύτερο μέγεθος είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Δεν θα μπορούσε να λείπει από την κατσαρόλα μας, γιατί άλλωστε είναι η εποχή του!

Οφέλη για την υγεία

Τα πράσα περιέχουν πολλά αξιόλογα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Είναι μετρίως χαμηλά σε θερμίδες. 100 γρ φρέσκα κοτσάνια περιέχουν 61 θερμίδες. Περαιτέρω, τα επιμήκη κοτσάνια τους διαθέτουν καλές ποσότητες διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τη χοληστερόλη αναστέλλοντας το ένζυμο HMG-CoA. Περαιτέρω, βρέθηκε ότι έχουν αντι-βακτηριακές, αντι-ιικές και αντι-μυκητιασικές δραστηριότητες. Επίσης, εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων αιμοπεταλίων και έχουν ινωδολυτική δράση στα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, μειώνουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου (CAD), των περιφερικών αγγειακών ασθενειών (PVD) και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα πράσα είναι μια μεγάλη πηγή βιταμινών που είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη υγεία. Πράγματι περιέχουν πολλές ζωτικές βιταμίνες όπως πυριδοξίνη, φολικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη σε υγιείς αναλογίες. 100 γρ φρέσκα κοτσάνια παρέχουν 64 μg φολικού οξέος. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA και την κυτταρική διαίρεση. Τα επαρκή επίπεδά τους στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη βλαβών του νευρικού σωλήνα στα νεογέννητα μωρά.

Επιπλέον, τα πράσα είναι μία από τις καλές πηγές και άλλων φλαβονοειδών φαινολικών αντιοξειδωτικών, όπως καροτένια, ξανθίνη και λουτεΐνη. Έχουν επίσης κάποιες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, Κ και βιταμίνη Ε.

Περαιτέρω, τα κοτσάνια τους διαθέτουν μικρές ποσότητες μετάλλων, όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Σάννα Νάνου

http://www.flowmagazine.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.