Εξετάσεις για τον έλεγχο ανωμαλιών του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης!

Αναπαραγωγή και ανάπτυξη εμβρύου Facebooktwitterpinterest
Έλεγχος ανατομίας του εμβρύου (18-21 εβδομάδων κύησης)

Σε αυτό περιλαμβάνεται ο ενδελεχής έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου. Επιπλέον, σε περίπτωση που ανακαλυφθεί κάποια ανατομική βλάβη, ενημερώνονται οι γονείς για τη βαρύτητάς της, εάν είναι αντιμετωπίσιμη ή όχι, και πού πρέπει να γεννηθεί το έμβρυο, ώστε να τύχει της καλύτερης αντιμετώπισης.

Ο ενδελεχής έλεγχος της καρδιάς του εμβρύου συστήνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη.

Έλεγχος συνδρόμου Down
Όλες οι έγκυες θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για το σύνδρομο Down μεταξύ 11-14 εβδομάδων της κύησης. Για τις γυναίκες που     αντιλήφθηκαν την κύησή τους αργότερα, ο έλεγχος δεν θα πρέπει να γίνεται πέρα από τις 20 εβδομάδες της κύησης. Το συνδυαστικό τεστ, που     περιλαμβάνει τον έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας, της β-HCG και της PAPP-A, είναι η σωστή επιλογή. Εξίσου καλό είναι και το τριπλό τεστ, για τις     γυναίκες άνω των 15 εβδομάδων κύησης. Επίσης, οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η εξέταση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο     προσωπικό, ώστε να μη χάνει τη διαγνωστική της αξία και τις επιλογές που έχει η ίδια, σε περίπτωση παθολογικών αποτελεσμάτων. Τέλος, θα     πρέπει να ενημερώνονται για τις τεχνικές CVS και της αμνιοπαρακέντησης, ως διαγνωστικά εργαλεία των παθολογικών αποτελεσμάτων.
Έλεγχος για λοιμώξεις
  • Ασυμπτωματική βακτηριουρία
  • Ασυμπτωματική κολπίτιδα
  •  Έλεγχος για κυτταρομεγαλοϊό (δεν συστήνεται ρουτίνας εξέταση), ερυθρά, στρεπτόκκοκο ομάδας B (δεν συστήνεται ρουτίνας εξέταση), σύφιλη, τοξοπλάσμωση (δεν συστήνεται ρουτίνας εξέταση). Στα πλαίσια της πρωτοπαθούς πρόληψης της τοξοπλάσμωσης, οι έγκυες θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν ασχοληθούν με τα τρόφιμα, να πλένουν καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, να ψήνουν καλά τα κρέατα και τα έτοιμα γεύματα, να φορούν γάντια όταν ασχολούνται με τον κήπο και να αποφεύγουν τα περιττώματα από τις γάτες.
  •  Έλεγχος για λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας Β, C (δεν συστήνεται ρουτίνας εξέταση), HIV

 

Αλέξανδρος Μάινας,
Γυναικολόγος

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.