Εσείς πόσο καλά ανέχεστε το γάλα;

Facebooktwitterpinterest

Εάν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που εμφανίζουν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση γάλατος, είναι πιθανόν να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Η δυσανεξία αυτή προκύπτει από την αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί τη λακτόζη, που είναι υδατάνθρακας του γάλατος. Ο λόγος είναι η ανεπάρκεια ή η μειωμένη δραστικότητα του ενζύμου που διασπά αυτόν τον συγκεκριμένο υδατάνθρακα, και ονομάζεται λακτάση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν παραγωγή αερίων, φούσκωμα της κοιλιάς, ναυτία, συσπάσεις του εντέρου και διάρροια.

Η δυσανεξία είναι δυνατόν να εμφανιστεί από τη βρεφική ακόμα ηλικία, ή σε οποιαδήποτε ηλικία αργότερα. Ακόμη και να μην είχε κάποιος από παιδί δυσανεξία, με την πάροδο των ετών μειώνεται φυσιολογικά η λακτάση που παράγει ο οργανισμός του. Επίσης, είναι αρκετά συνηθισμένο για κάποιον που έχει σταματήσει να πίνει γάλα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να εμφανίσει δυσανεξία όταν προσπαθήσει να το εντάξει ξανά αργότερα στη διατροφή του.

Ο βαθμός της δυσανεξίας ποικίλει, γι αυτό και κάποια άτομα μπορούν να ανεχθούν εύκολα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί, ενώ άλλα εμφανίζουν συμπτώματα ακόμη και με την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λακτόζης σε οποιαδήποτε μορφή τροφίμου. Ανάλογα λοιπόν με το βαθμό της δυσανεξίας που έχει κάποιος, προσαρμόζει τη διατροφή του έτσι ώστε να παίρνει τις ποσότητες ασβεστίου που χρειάζεται σε καθημερινή βάση, χωρίς ταυτόχρονα να υποφέρει από τα συμπτώματα της δυσανεξίας του.

Να σημειωθεί ότι ο ενήλικας χρειάζεται καθημερινά ποσότητα ασβεστίου που αντιστοιχεί, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες συστάσεις, σε 3 μερίδες γαλακτοκομικών, όπου 1 μερίδα θεωρείται 1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 μερίδα τυρί. Θα πρέπει να αντικαταστήσει το γάλα με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ εάν ο βαθμός της δυσανεξίας του δεν του το επιτρέπει, θα χρειαστεί να κάνει σωστούς συνδυασμούς από άλλα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο (δυστυχώς όμως όχι σε τόσο μεγάλες ποσότητες όσο των γαλακτοκομικών). Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη ή εμπλουτισμένα με προβιοτικά τα οποία είναι περισσότερο ανεκτά.

 Βιβή Κατσαρού,
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.