Επιλογές θεραπείας των κιρσών

Facebooktwitterpinterest

Οι κιρσοί συχνά θεραπεύονται για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο η θεραπεία τους συνίσταται κυρίως για ιατρικούς λόγους καθώς οι εμπλοκές μπορεία να είναι βαριές αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Ανάλογα με τη μορφολογία και τη βαρύτητα της πάθησης, η θεραπεία ενδέχεται να περιλαμβάνει συντηρητική αγωγή (άσκηση, χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών), τη χειρουργική εξαίρεση της φλέβας από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο ή το κλείσιμό της με τη χρήση ενδοφλέβιων τεχνικών:

• H συμπιεστική μέθοδος αποτελεί βασική θεραπεία για τις νόσους των φλεβών και επιδιώκει τη μείωση του πλάτους της φλέβας με την εφαρμογή εξωτερικής πίεσης. Η πίεση επιταχύνει τη ροή του αίματος μέσα στη φλέβα μειώνοντας το πρήξιμο στο πόδι. Ωστόσο, η φλέβα δεν μπορεί ποτέ ξανά να λάβει το αρχικό της μέγεθος και η συμπιεστική θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενή συνοδευόμενη από τη χρήση φλεβοτονικών ή αντιοιδηματωδών φαρμάκων. Παρ’ ότι η μέθοδος της συμπίεσης μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν η ανεπάρκεια στη μείζονα λη στην ελάσσονα σαφηνή φλέβα είναι προχωρημένη, τότε κάποια χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή βαρύτερων επιπλοκών.

Η χειρουργική εξαίρεση της νοσούσας φλέβας από το υπόλοιπο φλεβικό δίκτυο, μπορεί να πραγματοποιηθεί με απολίνωση (αποσύνδεση) ή με σαφηνεκτομή (stripping). Η σαφηνεκτομή έχει διεθνώς περιοριστεί καθώς είναι μια αιματηρή μέθοδος, συνήθως πραγματοποιείται με γενική ή περιοχική (επισκληρίδιο) αναισθησία, έχει σχετικά μεγάλη περίοδο αποθεραπείας, σημαντικά ποσοστά υποτροπων (ουλές, τραυματισμό νεύρων, αιματώματα) με κυριότερο πρόβλημα την επανεμφάνιση κιρσών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογέννεσης.

• Η ενδοφλεβική θεραπεία κιρσών με laser (Endo Venous Laser Ablation – EVLA) ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1999 ως μια σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία των φλεβικών κιρσών, εναλλακτική της χειρουργικής. Αντί για τη χειρουργική αφαίρεση, εισάγεται στην πάσχουσα φλέβα μετά από παρακέντηση, μια πολύ λεπτή ίνα που απελευθερώνει ενέργεια laser προξενώντας συρρίκνωση των τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της φλέβας. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου. Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη με άριστα κλινικά αποτελέσματα και σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Σήμερα περισσότερα από τα 2/3 των θεραπειών για κιρσούς στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται με laser. Η συγκριτική ανάλυση του συνόλου των δημοσιευμένων κλινικών μελετών στην παγκόσμια βιβλιογραφία δείχνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα για την ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser έναντι κάθε άλλης θεραπείας.

• Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες πραγματοποιείται με τη χρήση ενός καθετήρα ραδιοκυμάτων, ο οποίος εκπέμπει θερμότητα επιδιώκοντας τη σύγκλιση του εσωτερικού φλεβικού τοιχώματος. Παρά τα πλεονεκτήματα της αναίμακτης θεραπείας, η χρήση ραδιοκυμάτων έχει ουσιώδεις αντενδείξεις (σε μεγάλη διάμετρο, επιφανειακές και κνημιαίες φλέβες, σε ασθενείς με βηματοδότη ή εμφυτευμένο απινιδωτή, κ.ά) με αποτέλεσμα η εν λόγω θεραπεία να είναι σαφώς πιο περιορισμένη σε σχέση με το laser.

• H σκληροθεραπεία είναι μια ενδοφλεβική τεχνική θεραπείας που περιλαμβάνει την έγχυση χημικών ουσιών στη φλέβα, υπό τη μορφή αφρού, προξενώντας φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, η φλέβα σκληρύνεται και η κιρσοί επουλώνονται. Η σκληροθεραπεία έχει συχνά ανεπιθύμητα αποτελέσματα που περιλαμβάνουν: αλλεργική αντίδραση, νέκρωση δέρματος (λόγω καταστροφής των κυττάρων του δέρματος), ακραίες αντιδράσεις σκλήρυνσεις, βλάβη νεύρων, συμπτώματα ημικρανιών, ορθοστατική κατάρρευση, θρομβοεμβολισμό.

Κωνσταντίνος Μαραβέγιας

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.