10+1 Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης (TAPP) έναντι της ανοικτής!

Facebooktwitterpinterest

Οι ασθενείς με βουβωνοκήλη που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της κλασσικής ανοικτής έναντι της σύγχρονης λαπαροσκοπικής αποκατάστασης.

Στην ιατρική βιβλιογραφία, τα ποσοστά επιπλοκών και υποτροπής είναι όμοια και για τις δύο προσεγγίσεις. Αυτό σημαίνει ότι ανεπιθύμητα συμβάματα ή το να ξαναπαρουσιαστεί κήλη στην χειρουργημένη πλευρά έχει την ίδια πιθανότητα είτε στην ανοικτή τεχνική με πλέγμα όπως περιγράφηκε από τον Lichtenstein και τις παραλλαγές της, είτε στην λαπαροσκοπική αποκατάσταση TAPP.

Τα τελευταία χρόνια η προσπέλαση που προτιμάται από το πλείστο των χειρουργών είναι η λαπαροσκοπική, γιατί:

  1. Το συνολικό τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα (δέρμα και απονευρώσεις) από την δημιουργία των οπών εισόδου των εργαλείων δεν ξεπερνά τα 2cm. Αντίθετα στην ανοικτή προσπέλαση είναι πολλαπλάσιο.
  2. Ο ασθενής υποβάλλεται σε μικρότερο χειρουργικό stress.
  3. Ο χειρουργός μπορεί και επισκοπεί την κοιλιακή χώρα κάτι που είναι ανέφικτο από την τομή της ανοικτής προσπέλασης.
  4. Με το λαπαροσκόπιο μπορεί να ελεχθεί άμεσα και η αντίθετη πλευρά για αρχόμενη κήλη και αποκατάστασή της στον ίδιο χρόνο.
  5. Το πλέγμα λαπαροσκοπικά τοποθετείται στην έσω επιφάνεια του στομίου προβολής της κήλης. Αναλογιζόμενοι ότι κήλη είναι η εκ των έσω προβολή περιεχομένου της κοιλίας διαμέσου ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος προς τα έξω, γίνεται αντιληπτό ότι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση πλεονεκτεί μηχανικά αφού στοχεύει στο γενεσιουργό αίτιο.
  6. Η επέμβαση διενεργείται, ολοκληρώνεται και ελέγχεται το αποτέλεσμά της υπό άμεση μεγενθυμένη όραση όλων των δομών του χειρουργικού πεδίου.
  7. Με την τεχνική τοποθέτησης του πλέγματος, ο ασθενής μπορεί να φορτίσει συντομότερα με βάρος το σώμα του.
  8. Σε περιπτώσεις υποτροπής της κήλης μετά από προηγηθείσα ανοικτή αποκατάσταση, η λαπαροσκοπική προσπέλαση πλεονεκτεί. Οι χειρισμοί γίνονται σε υγιείς ιστούς με σαφείς ανατομικές δομές και όχι επί των μετεγχειρητικά αλλοιωμένων και ουλοποιημένων του προηγούμενου χειρουργικού πεδίου.
  9. Στην αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη η λαπαροσκοπική προσέγγιση επιτρέπει την ταυτόχρονη αποκατάσταση χωρίς την δημιουργία επιπλέον τομών.
  10. Η παχυσαρκία δεν απαιτεί μεγαλύτερες τομές και αδρότερους χειρισμούς.

ΚΑΙ

  1. Ο ασθενής απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής όπως λιγότερο πόνο, ταχεία ανάρρωση, συντομότερη κινητοποίηση κλπ.

 

 

floros

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΦΛΩΡΟΣ,
Γενικός Χειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.