Τι είναι η Νοητική Ενδυνάμωση μέσω προγραμμάτων Γνωστικής Αποκατάστασης και σε ποιους απευθύνεται;

Facebooktwitterpinterest

            Η Νοητική Ενδυνάμωση είναι μία δομημένη σειρά θεραπευτικών ασκήσεων και λειτουργικών δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί για την επανεκπαίδευση των νοητικών ικανοτήτων. Τα προγράμματα Γνωστικής Αποκατάστασης

είναι ατομικά και σχεδιάζονται ύστερα από λεπτομερή Νευροψυχολογικό Έλεγχο προκειμένου ο ασθενής να διαχειριστεί τις ελλείψεις που προκαλεί η εγκεφαλική βλάβη και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

            Ένα πρόγραμμα περιλαμβάνει:
1. Λειτουργικές καθημερινές ασκήσεις (οικολογικές)
2. Πρακτικές ασκήσεις (με χαρτί και μολύβι)
3. Επανεκπαίδευση των ικανοτήτων που εκλείπουν
4. Ψυχοεκπαίδευση και
5. Ασκήσεις σε Η/Υ (πρόγραμμα Ostracon).

            Η εξάσκηση στοχεύει την βελτίωση της Μνήμης και της Μάθησης, της Προσοχής/ Συγκέντρωσης, της Επεξεργασίας της Πληροφορίας, της Γλωσσικής ευχέρειας, των οπτικοχωρικών ικανοτήτων και των Εκτελεστικών διεργασιών.

            Ένα πρόγραμμα μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ή νευρολογικές διαταραχές όπως Νόσος Alzheimers/ Parkinsons, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Επιληψία, Αφασικά Σύνδρομα και εγκεφαλικά επεισόδια ή όγκοι. Επίσης σε ψυχιατρικές διαταραχές (Κατάθλιψη, Άγχος, Ψυχώσεις) όταν παρατηρείται νοητική αποδυνάμωση. Τέλος σε νοητική δυσλειτουργία λόγω χρόνιας λήψης φαρμακευτικής αγωγής (αντιψυχωσικά, ηρεμιστικά, βενζοδιαζεπίνες), κατάχρησης ουσιών (αλκοόλ και ναρκωτικά), ολική χειρουργική αναισθησία και χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου ή όποιον πιστεύει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην νοητική του λειτουργία.

Τα προγράμματα δημιουργούν ένα πλαίσιο που βοηθάει τον ασθενή να μεταφέρει τα οφέλη της εξάσκησης στην καθημερινότητα του. Στηρίζονται  στη θεωρία και την κλινική πράξη της Νευρολογίας και της Νευροψυχολογίας και γίνονται σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, Νευρολόγο/ Ψυχίατρο/ Παθολόγο. Είναι υποστηρικτικά και δεν αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή. Οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες και έχουν διάρκεια από 4 ως 6 μήνες.

Για την συμμετοχή απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

1. η εναισθησία

2. η συνεργασία του περιθάλποντα

3. η απουσία γλωσσικών διαταραχών και κατανόησης

4. ακέραιες αισθητηριακές λειτουργίες (ακοή και όραση).

Δρ Τέσσα  Χριστοδούλου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.