Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θύματα του ιού Η1Ν1

Facebooktwitterpinterest

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ένας νοσοκομειακός γιατρός νοσηλεύεται με γρίπη σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Αθήνας.

«Από τις ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζαμε προβλήματα, αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει με την επέλαση της γρίπης», σχολίαζαν χθες στο «Εθνος» γιατροί μεγάλου νοσοκομείου. Η εικόνα αυτή δείχνει -εκτός των άλλων- τα χαμηλά ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού, τα οποία κινούνται κάτω από το 10%.

Η δραστηριότητα του ιού βρίσκεται σε αυξητική φάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μία στις επτά επισκέψεις σε γιατρό αφορά άτομα με «γριπώδη συνδρομή», δηλαδή συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, 22 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Αλλοι 63 νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, στις οποίες έχουν νοσηλευθεί -από την αρχή της περιόδου- περισσότεροι από 110 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Εποχική γρίπη
Μιλώντας χθες στο «Εθνος» ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, το στέλεχος του ιού που επικρατεί φέτος είναι ο πανδημικός Α (Η1Ν1), ο οποίος έχει μετατραπεί σε εποχικό ιό τα τελευταία χρόνια.

Οι συστάσεις των ειδικών είναι τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και προσφυγή στον γιατρό αμέσως μετά την εκδήλωση «ύποπτων» συμπτωμάτων γρίπης, ειδικά εάν αυτά αφορούν άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες (πιθανώς και σήμερα) τη δωρεάν χορήγηση αντιικών φαρμάκων.

Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης τα εν λόγω σκευάσματα πρέπει να χορηγούνται έγκαιρα. Η σύσταση αφορά κυρίως ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού και χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.ethnos.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.