Τι είναι τα κατάγματα

Facebooktwitterpinterest

Ως κάταγμα ορίζεται η διακοπή της συνέχειας του οστού.  Η θραύση (σπάσιμο) ενός οστού μπορεί να προκύψει είτε από βίαιο τραυματισμό , είτε από την συνεχή καταπόνηση ενός οστού (κατάγματα κόπωσης) , είτε ως αποτέλεσμα άλλων παθολογικών καταστάσεων που αποδυναμώνουν την μηχανική αντοχή του οστού (οστεοπενία , οστεοπόρωση κ.α).

Η καταστροφή του οστού , προκαλεί πόνο αστάθεια , κινητικές δυσκολίες . Ορισμένοι μάλιστα τύποι καταγμάτων περιορίζουν ή και απαγορεύουν την κίνηση (π.χ. σπονδυλική στήλη κ.α.).

Η αντιμετώπιση ενός ή περισσότερων καταγμάτων απαιτεί έναν συνδυασμό βιολογικών και μηχανικών παραγόντων , προκειμένου ένα σπασμένο οστό να κολλήσει (πωρωθεί). Βασικό στοιχείο στην επιτυχημένη αντιμετώπιση ενός κατάγματος είναι σχεδόν πάντα η ακινητοποίηση  του οστού ,με τέτοιο τρόπο ώστε να εφάπτονται οι δυο επιφάνειες του κατάγματος. Προκειμένου να κολάσουν μεταξύ τους , δηλαδή να συγκεντρωθούν στην περιοχή οστεοβλάστες  (κύτταρα που δημιουργούν οστό) και ξεκινήσει η διαδικασία της δημιουργίας οστίτη ιστού.

Κατά την διαδικασία της πώρωση ενός κατάγματος δεν μας απασχολεί μονό η προσπάθεια μας να κολλήσει το κάταγμα , εξίσου σημαντικό αν όχι περισσότερο είναι να επιτύχει η πώρωση με το σωστό τρόπο στην σωστή μηχανική θέση , έτσι ώστε το σπασμένο οστό να συνεχίσει να επιτελεί ανατομικά και μηχανικά το ρολό του ,που επιτελούσε και πριν την θραύση.

petsinis

Γεώργιος Πετσίνης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.