Ο μύθος των αυγών

Facebooktwitterpinterest

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη. Συγκεκριμένα, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο κρόκος του αυγού είναι γνωστός για τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη. Αυτό το διατροφικό θέμα συχνά προκαλεί μεγάλη σύγχυση.

Πριν καταλήξουμε όμως σε συμπεράσματα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η διατροφική χοληστερίνη διαφέρει από τη χοληστερίνη στο αίμα μας, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση αυγών δεν επηρέασε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Κάποιες μάλιστα βρήκαν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι τα αυγά βοήθησαν στη αύξηση της HDL στο αίμα, δηλαδή της καλής χοληστερίνης που προστατεύει την καρδιά.

Επιπλέον, ο κρόκος του αυγού είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές. Περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες σχετίζονται με καλύτερη νευρολογική λειτουργία και μειώνουν τις φλεγμονές. Επίσης, οι βιταμίνες αυτές μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι καθώς βοηθούν την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών που σχετίζονται με συναισθήματα ευτυχίας. Η διατροφική αξία των αυγών περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως το θείο και τα καροτενοειδή, ενισχύοντας έτσι την όραση, την παραγωγή κολλαγόνου και κερατίνης. Μεγάλη αξία φυσικά έχει και το ασπράδι, το οποίο αποτελεί βασική πηγή πρωτεϊνών και περιέχει λίγες θερμίδες.

Αν και αποσυνδέσαμε τα αυγά από τον κίνδυνο της αυξημένης χοληστερίνης στο αίμα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωσή τους έχει κάποιους περιορισμούς. Ενδεικτικά, η κατανάλωση καλό θα είναι να μην ξεπερνά τα 4 αυγά εβδομαδιαίως. Αυτό είναι το επίπεδο το οποίο θεωρείται υγιές για ενηλίκους. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να αφαιρέσουμε τα αυγά από τη διατροφή μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην ξεπερνάμε την προτεινόμενη ποσότητα!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/

http://www.kalikardia.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.